Soru: Sayın Hocam, VATAN gazetesindeki yazılarınızı okuyorum. Doğru bir şekilde bilinçlenmenin mutluluğu içersindeyim. Benim de sizden öğrenmek istediğim bir konu var. Bir apartman dairesinde oturuyoruz. Ufak tefek bazı şeyleri silkeliyorum. Bu beni vicdanen rahatsız ediyor. Her ne kadar istemesem de yapmak mecburiyetinde kalıyorum. Bunun dini açıdan günahı var mı? Bir diğer sorum da şu: Geçenlerde televizyonda sohbet programına katılan bir hoca, sünnet namazı yerine kaza namazına niyet ederek namaz kılmakla sünnetin de eda edilmiş olacağını söyledi. Sizce bu doğru mudur? Nasıl niyetlenmemiz gerekir? Saygılarımla. (Semiha Şipal)
Cevap: İslâm'da zarar vermek olmadığı gibi zarar görmek de yoktur. Balkondan halı veya sofra silkelemek bizzat günah değil ama başkasını rahatsız etmek, zarar vermek ve çevreyi kirletmek yasaktır. Yasağı işlemek de günah olur. Hz. Peygamber, "Müslüman o kimsedir ki, Müslümanlar (insanlar) onun elinden ve dilinden zarar görmezler" buyurmuştur.
Ayrıca temizlik İslâm'ın şiarıdır. Temizlik, imanın bir parçasıdır. Halıyı silkelemek gerekiyorsa aşağıya inip silkeleyiniz veya komşuların rızasını alarak, onların kapı ve pencerelerini kapatmalarını söyleyerek bu işi yapınız ki silkintiler, kırıntılar başkalarının penceresinden içeri girmesin, balkonuna dökülmesin.
Tevbe etmek gerekiyor
Televizyondan izlediğiniz zatın anlatımı, herhangi bir kitaba dayanmaz, şimdilerde bir cemaatin görüşüdür. Namaz eğer hastalık, savaş, soğuk, korku gibi bir özür dolayısıyla bir veya birkaç vakit kılınamamış ise sırasıyla kaza edilir. Onlar kılınmadan günlük namaz kılınmaz. Ama yıllarca kasten terk edilmiş ise onun kazası falan yoktur. Tevbe edip Allah'tan af ve mağfiret dilemek gerekir. Aylarca yıkanmamış olursanız, banyo yapmak istediğiniz zaman yıllarca yapmadığınız banyoları kaza mı edeceksiniz?
Üç gün yıkamadığınız ellerinizi yıkayacağınız zaman elinizi eskileri kaza için 15-20 kere mi yıkayacaksınız? Namaz da bir ruh yıkamadır. Kasten kılınmayanlar geçmiştir. Onların ruhta bıraktığı kirlenme ancak tevbeyle temizlenir.
Farz olmayan namazlar
Namaz maddi bir borç değil, ruhu temizleme yöntemidir. Namaz kılınmayınca ruhta kirlenme ve katılaşma olur. Bunun telafisi tevbedir, bir daha namazı bırakmamaktır. Ama engel yok, istediğiniz kadar nafile namaz kılarsınız.
Farz olmayan namazlar ya sünnet veya müstehabdır. Namazda niyet, hangi namazı kıldığını içinden geçirmektir.
Dil ile ".....namazını kılmaya niyet ettim" demenin anlamı yoktur. Siz evden çıkarken, "Niyet ettim işime gitmeye" veya "Niyet etttim okula gitmeye" der misiniz? Hayır. Okula veya işe gitmek amacıyla evden çıkarsınız. Yolda birisi size nereye gittiğinizi sorsa, işe gittiğinizi söylersiniz. İşte insanın yaptığı işi bilinçli olarak yapması niyettir. Niyet gönülde tutmaktan, düşünceden ibarettir. İşin aslı budur.
Namaz, ruhu temizleme yöntemidir!
Namaz maddi bir borç değil, ruhu temizleme yöntemidir. Namaz kılınmayınca ruhta kirlenme ve katılaşma olur. Bunun telafisi tevbedir, bir daha namazı bırakmamaktır. Ama engel yok, istediğiniz kadar nafile namaz kılarsınız
Haberin Devamı