Namaz kılmanın mekruh olması düşünülemez

Haberin Devamı

SORU: Balıkesir’in ilçelerinden birinde, camide asılı bir grafikte “Tan vaktiyle güneşin doğuşuna 30-40 dakika kalana kadar sadece sabah namazı, ikindi vaktinden güneşin batışına 30-40 dakika kalana kadar sadece ikindi namazıyla öğlen namazının farzı kılınabilir. Güneşin doğuşuna 30-40 dakika, batışına 30-40 dakika ve öğlen namazına 30-40 dakika kala hiçbir namaz kılınmaz” deniyor. Her namazdan sonra 2 rekât nafile kılıyorum. Ayrıca sabah namazlarından sonra fazladan nafile kılmaya çalışıyorum. Birçok tanıdığım saate bakmadan evden çıkarken sabah namazı ve ilaveten nafile namazı kılıyor. Bildiğim kadarıyla Peygamber Efendimiz de zaman zaman camiye gittiğinde cemaati selamlamak için 2 rekât namaz kılarmış. Öğle ve akşam namazlarından önce kılmıyor muydu? Nafile kılarken tereddütte kalıp rahatsız oluyorum. Ne yapmam gerekir? (Halim Aktan)

CEVAP: Fıkıh kitaplarında “kerahet vakitleri” diye bir bölüm vardır. Bunlar güneşin ufkun tam ortasında olduğu zaman, güneş tam batarken ve güneş tam doğarkendir. Bu zamanlarda namaz kılınmaz değil, kılmak mekruhtur yani hoş görülmez. Ama bizim gelenekçi hocalar işi sizin yazdığınız şekle getirdi. Namaz kılmanın hoş olmaması, mekruh olması düşünülemez. İstediğiniz vakitte ve istediğiniz kadar namaz kılın. Kimseyle de tartışmayın. Çünkü geleneklerine boğulmuş olan kişiler dinin ruhunu kavramaktan acizdir. Namazı kimse için değil Allah için kılıyorsunuz. Şuna buna sormaya hiç gerek yok.



***




Büyüklere saygılıyız

SORU: İmam-ı Rabbani’nin, Şeyh-i Ekber İbn-i Arabi Hazretleri’ne hakaret ettiği doğru mu? (M. Bolkar Öztekin)

CEVAP: İmam-ı Rabbani büyük bir insan, tasavvufta müceddid sayılır ama muhakkak ki İbn Arabi seviyesinde değildir. Kaldı ki o, İbn Arabi’ye saygılıdır ancak bazı konulardaki sözlerinin yanılgı olduğunu söylemiştir ki bu da normaldir. Onun hakkında saygıya aykırı sözler sarf etmek tasvip edilemez. Büyüklerimize saygılıyız ve öyle olmamız gerekir. Ben İmam-ı Rabbani ayarında bir insan değilim ayrıca hata araştırmak benim işim değil. Biz o büyük velinin hatasını aramak yerine kendi kusurumuzu düzeltmekle meşgul olmalıyız. Çünkü kusurumuz o kadar çok ki...

DİĞER YENİ YAZILAR