Namaz gönül ve ruh işidir

Haberin Devamı

SORU: İngiltere’de yaşayan bir Türk vatandaşıyım. 1- Saat 14.00’te işe başlıyorum. Diyanet’in sitesine göre öğle ezanı 13.16’da okunuyor. İşe yetişmem için o satte evden çıkmış olmam gerekiyor. Bu nedenle saat 13.00 sıralarında öğle namazını kıldıktan sonra evden çıkıyorum. Acaba vaktinden önce kıldığım namazlar kabul görür mü? 2- Eşimin üvey babasının yanında başını açması ya da tokalaşması caiz mi? (Ömer Aydınlı)

CEVAP: Benim kanaatime göre zorunlu durumlarda herhangi bir namazı vaktinden birkaç dakika önce kılmakta sakınca yoktur. Çünkü cem durumunda ikindi namazı vaktinden önce öğleyle birleştirilerek kılınabilir. Namazın kabul edilip edilmemesini de sadece Allah bilir. Kabul işi 15-20 dakika sonra veya önceyle ilgili değildir. İçtenlikle, mahviyetle, Allah’a gönülden bağlılıkla ilgilidir. Yani namaz işi görüntüden çok gönül ve ruh işidir. İkinci sorunuza gelince: Bir kadın babasına, kardeşine, kayınbabasına, üvey babasına mahremdir. Yani bunların yanında örtünmesi gerekmez. Çünkü babası, kayınbabası, üvey babası kendisine ebediyyen haramdır. Örtünme, nikâh düşen erkeklere karşıdır.

*****

İnsanları sömürüyorlar

ALMANYA’DA yaşayan okurum Bermal Melik, “Dinimizde peygamberimiz için kurban kesmek var mı? Burada bu amaçla para toplanıyor” diyor. Cevabım şudur:

O paraları toplayanlar insanları sömürmek isteyen hurafecilerdir. Peygamberimize kurban kesilmez. Bir insanın kendisine saygı için kurban kesmek tam şirktir, haramdır. Ancak ölmüş kimseye sevap olmak amacıyla kurban kesmeyi geçerli görmeyenler yanında bunun geçerli olduğunu savunanlar da vardır. Fakat doğrusu birinci görüştür. Çünkü Peygamberimiz zamanında birinin ruhuna sevap için kurban kesilmemiştir. Ayrıca Hz. Peygamber’in mübarek ruhunun kimsenin kurban sevabına ihtiyacı da yoktur.

*****


Kurbanın hükmü nedir?

BİR okurum “Kurbanın hükmü nedir” diye soruyor. Kendisine cevabım şudur: Peygamberimiz, “Bu kurbanlar, atanız İbrahim’in sünnetidir” buyurmuştur. Bu hadis gösteriyor ki kurban, Peygamberimizin sünneti değil, Hz. İbrahim’in dininden kalma bir sünnettir. Kur’ân’da kurbandan söz eden ayetler, hac kurbanı

DİĞER YENİ YAZILAR