SORU: Hadis ve fıkhın önemli kaynaklarından olan İbn Hemmam, el-Musannef’inin “Cuma’dan önce ve sonra namaz kılmak” bölümünde şunu bildiriyor: “Hz. Peygamberin cumadan önce veya sonra cami içinde kıldığı hiçbir namaz yoktur. Cumadan önce evinde 2 rekât kıldığı rivayeti var ki bu da ortaklaşa kabul edilen bir rivayet değildir.” Burada 2 rekât cuma namazından sonraki 2-4 rekâtlı nafile namazdan bahsetmiyor. Fakat cumadan önce evinde 2 rekat nafileden bahsediyor ki, o da tam kesin olan bir şey değil. Acaba bu bazı zahidlerin uygulamaları olabilir mi? (Emrah)
CEVAP: Cumadan önce ve sonra kılınan namazlar nafiledir. Bunları Peygamber kılmışsa sünnet denilir. Peygamber kılmış olabilir de olmayabilir de... Nafile namazları kılmak zorunlu değildir. Kılarsan sevap alırsın, kılmazsan günahı yok. İstersen cumadan önce 100 rekât, sonra da 1000 rekât kıl. Ne mani var? Ne kadar çok kılarsan o kadar sevap alırsın. Böyle şeylerle uğraşmanın yararı olduğuna inanmıyorum.
Gayrimüslimle evlilik
SORU: Gayrimüslim bir bayanla evlenmek isteyen bir yakınım var. Bu bayan, “Siz isterseniz ben dinimi değiştirir Müslüman olurum” diyor. Sözüne güvenebilir miyiz? Onunla evlenmek dinimize uygun mu? (Tayfun Muğlalı)
CEVAP: O bayan Müslüman olmasa da eğer Hıristiyan veya Yahudi ise onunla evlenmek caizdir. Ama kendiliğinden Müslüman olmak istiyorsa elbette daha iyi. Ne karşılığında olursa olsun, kendi rızasıyla Müslüman olana Müslüman denilir. Gerisi sizin tercihinize bağlıdır. Kimsenin kalbinin içini bilemeyiz.
Hurafelere inanmayın
SORU: Muya takvimine göre 2012’de kıyamet kopacakmış. Bunu film olarak da çekmişler. Bunun doğru olduğunu savunanlar bile var. Böyle bir şeyi duyunca ürktüm. Bu konuda beni aydınlatır mısınız? (Nevra Akıncılar)
CEVAP: Hurafelere inanmayın. Muya takvimi ve benzerleri bazı kişilerin getirim portalıdır. Kıyametin ne zaman kopacağını Allah bilir.
Her ayet okunabilir
SORU: Amenerresulü ile Ayetelkürsi’nin namazlarda Fatiha’dan sonra okunması doğru bir uygulama şekli midir? (Enver Yavuz)
CEVAP: Kur’ân’ın her ayeti namazda okunabilir. Fatiha’dan sonra ister Ayetelkürsi, ister Amenerresulü, ister herhangi bir ayet okursun.
Nafile namazları zorunlu değildir
Haberin Devamı