SORU: Bir insan aklından, “Hz. Ömer talak hadisesinde; Peygamberimiz 3 talakı tek sayarken o 3 saymış” diye sorgularsa günah işlemiş olur mu? Anneannem ne zaman yemek yemeğe çağırmaya gitsek namazda oluyor. Duaları yüksek sesle okuyor. Biz de boş bulunup bir iki defa güldük. Dua okuma şeklini taklit ettik. Bu, elfaz-ı küfür olur mu? Sık sık kelime-i şehadet getiriyorum. Acaba nikâhımı tazelemem gerekir mi? (Ahmet Eren)
CEVAP: Elfaz-ı küfür, “küfür sözleri” demektir. Arapça’da küfür kelimesi, Türkçe’de kullanıldığı anlamdan farklıdır. Küfür sözleri insanı dinden çıkaran, dini inkâr anlamına gelen sözlerdir. Allah’ı inkâr, haşa dine, imana hakaret, dini küçümseyen sözler, küfür sözleridir. Biz Türkçe’de küfür kelimesini daha çok birisine hakaret, aşağılama olarak anlarız. Bunun Arapça’sı küfür değil, sebb (yani sövme)dir. Hz. Ömer hakkında saygısız düşünceler taşımak insanı dinden çıkarmaz ama günahtır, saygısızlıktır. Çünkü ölmüşleri hayırla yadetmek İslâm prensiplerindendir. Ayrıca Hz. Ömer gibi bir adalet timsaline saygısızlık büyük hatadır.
O, hem Peygamber’in kayınpederi, hem onun dört halifesinden ikincisi, hem de İslâm’ın sınırlarını ufuklara taşıyan bir başkomutandır. Bütün Müslümanlar Peygamber’in dört halifesine saygı borçludur. Anneannenizin namazıyla alay etmek eğer dine yani namazın kendisine hakaret manasında ise evet, küfür söz ve davranışıdır. İnsanı dinden çıkarır. Ama namazın kendisine değil de anneannenizin özel tutumuna ise günah olmakla beraber dinden çıkaran küfürden sayılmaz. İstediğin kadar kelime-i şehadet getir, bu güzeldir ama nikâh tazelemek diye bir şey yoktur. Bu bidattır. Böyle bir şey yapma. Karını boşadın mı ki nikâh tazeleyeceksin?
Fazla sünnet
SORU: Namaz kılarken sünnet ve farzı kesintisiz art arda kılıyoruz. Gerektiği zaman ara vermemiz mümkün mü? Eğer mümkünse bu ara en fazla ne kadar olabilir? Buna yatsı namazını kılarken ihtiyaç hissediyorum. Bir de ezan okunduktan sonra ne kadar süre içinde kılmak gerekiyor? (Gülay Yazıcı)
CEVAP: Bir vaktin namazını, başından son anına kadar kılabilirsiniz. Sünneti kılma zorunluluğu yoktur. Kılarsanız daha iyi. Sünnetle farz arasında, farzı kılacak vakit kalıncaya kadar ara verebilirsiniz.