SORU: Muaviye,İslâm dünyasında çok tartışılıyor. Bizler Muaviye ve oğlu Yezid’i, Peygamber’e ve onun mübarek ehl-i beytine kötülükler yapmış kişiler olarak biliyoruz? Fakat bazıları Hz. Muaviye diyor. Bu çelişkiyi açıklar mısınız? (M. Bolkar Öztekin)
CEVAP: Muaviye, köken itibariyle Hz. Peygamber’in amcazadesidir. Hz. Peygamber’in büyük dedesi Haşim’in Ümeyye isimli bir kardeşi vardı. Yaşı Haşim’den büyük olmasına rağmen halkın sevgisini kazanamadığı için ailede bulunan Mekke liderliği Haşim’de kaldı. Bunu hazmedemeyen Ümeyye, Şam’a gitti. 10 yıl orada kaldı ve bir çevre edindi. Onun çocuklarına Emeviler dendi. Emevilerle yani Ümeyyeoğulları’yla Haşimoğulları arasındaki rekabet Peygamberimizden 70-80 yıl önce, bu nedenle başladı. Mekke’nin fethinden bir yıl önce veya fetih sırasında Müslüman olan Muaviye, Ebusüfyan’ın oğludur. Ebusüfyan Ümeyyeoğulları’nın lideriydi. Hz. Muhammed’e peygamberlik verilmesini hazmedemediği için ona inanmadı. Ona karşı savaşları yönetti. Bu düşmanlığı Mekke’nin fethine kadar sürdü. Fetihte inanmaktan başka çare kalmadığını anlayıp Müslüman oldu.
Muaviye de ailesiyle birlikte fetih esnasında Müslüman oldu. Ama bu ailenin, Peygamber ailesine karşı rekabet hissi, üstü örtülü olarak devam etti. Hz. Ömer döneminde Muaviye, Şam valisi yapıldı. Hz. Osman’ın şehadeti üzerine halife seçilen Hz. Ali’ye karşı çıkanların safında yer alan Muaviye, Hz. Ali’nin şehadeti üzerine bir hileyle halifeliği ele geçirdi. Yaptığı en kötü şey de kendi sağlığında oğlunu veliaht seçip halktan Yezid için bey’at aldırarak İslâm’daki seçim sistemini saltanata çevirmiş olmasıdır. Her şeye rağmen ömrünün sonuna kadar namazını kılmış, İslâm lehine çalışmıştır. Bu siyasi sorunlar yüzünden 1400 yıl önce ölmüş insanlara buğuz ve kin beslemek bize yakışmaz. Şunu da iyi bilmek gerekir ki Muaviye son derece zeki Arap dahilerinden biridir. Elbette Hz. Ali haklıdır ve Muaviye haksızdır ama kalkıp da ona küfretmenin, hâşâ lanet okumanın bir anlamı yoktur. Bu günahtır. Çünkü ne de olsa Peygamberimize yetişmiş bir sahabidir. Ama “huzurumuzda, saygıdeğer” anlamındaki “hazret” sözünü Hz. Ali için kullansak daha yerinde olur.
Muaviye Mekke’nin fethinden sonra Müslüman oldu
Haberin Devamı