Mevlit, sufi değil şiir demetidir

Haberin Devamı

SORU: Müslüman değilim, bu konuda konuşmak en son bana düşer ama toplumu ilgilendirdiği için arz ediyorum. Müslümanlığa hümanizm katan Mevlit, Mevlana, Yunus Emre ve diğer sufiler değil mi? Bana bu hümanist bakış Türk toplumu için çok önemli gibi geliyor. Siz dürüst, bilgili ve hümanist bir teologsunuz. Ama dikkat ediyorum, çok şeyi bidat diye vasıflandırarak biraz selefi/vahhabi çizgisine yaklaşmıyor musunuz? (Ahmet A. Özgüneş)

CEVAP: Okurum Ahmet Özgüneş, herhalde Mevlit’i; Mevlânâ ve Yunus gibi İslâm düşünürlerinden biri sanmış. Çünkü yazısından öyle anlaşılıyor. Mevlit; Süleyman Çelebi’nin yazdığı, Peygamber’e olan sevgi ve saygınlığı belirten şiirler demetidir. Mevlit nasıl Mevlânâ, Yunus gibi bir sufi oluyor anlayamadım. Kaldı ki selef gibi insanları putlaştırmaktan, tanrılaştırmaktan uzak durmak, tertemiz inanca sarılmak insansever olmaya aykırı değildir.

Tanrı birdir, başka tanrı yoktur. Her insan kendisinde Tanrı’dan bir parça taşır. Tanrı her insanda kendini göstermektedir. Bu tecelliyi sadece bazı kişilere özgü sanmak yanlıştır, şirktir. Eğer böyle inanmak selefilik ise evet ben selefiyim ama İslâm tasavvufunu da, Mevlana ve Yunus felsefesini de bildiğimi sanırım. İslâm tasavvufunun en büyük temsilcisi Abdulkadir Geylani ve Abdullah Ensari de inanç itibariyle selefidirler. Ama selefiliği vahhabilikle, kuru sofulukla karıştırmak hatadır. Selef kimdir bilir misiniz? Peygamberimizin sahabileri ve onların ardından gelen iki nesil. Bunlar gibi Müslüman olmak kötü bir şey mi, vahhabilik mi? Siz Müslüman olmadığınızı söylüyorsunuz ama ben sizin İslâm’ın içinde, düşünce sahibi biri olduğunuza inanıyorum.

Herkes yaptığını bulur

SORU: Kur’ân’ın anne ve babalarımıza ihsanla davranmamızı buyurduğunu biliyorum. Acaba bu durum eşlerimizin anne ve babaları için de üzerimizde bir sorumluluk mudur? Ben kendi adıma fedakârlıklar yapmaya çalıştım ama hiçbir zaman onu yeteri kadar mutlu edemedim.

Özümüzde ikimiz de birbirimizi seviyoruz diye düşünüyorum ama son zamanlarda ondan uzaklaştım. Çünkü eşim bana kötü davranmaya başladı. Annesi eşim için çok önemli.

Kayınvaliden 1.5 senedir hasta. Durumu kötüleşiyor. İçimden onu ziyaret etmek bile gelmiyor. Eğer bu şekilde benden razı olmadan ölürse dinen durumum ne olur? (F. Toprak)

CEVAP: Gelinin, kayınvalidesine ve kayınbabasına saygılı ve sevecen davranması gerekir. Özellikle hasta olan kayınvalidesini dışlamak, ona bakmamak İslâm töresinde yoktur. Bu, kabul edilemez bir davranıştır. Yarın siz de kayınvalide olacaksınız. Kendinizi onun yerine koyun. Size yapılmasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayın. Herkes er geç yaptığını bulur. Kimsenin yaptığı yanına kâr kalmaz.

Ben size kayınvalidenize gitmeyi, onun gönlünü almayı, saygılı ve sevecen olmayı, kaprisi bırakıp Allah’ı memnun edecek biçimde davranmayı tavsiye ederim. Yapıp yapmamak sizin elinizde. Yaparsanız mutlu olursunuz, yapmazsanız ömür boyu vicdan azabı çekersiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR