SORU: Bir yazınızda Esat Coşan’ın kitaplarını tavsiye etmiştiniz Bu yüzden onunla aynı tarikata bağlı olduğunuz kanısına vardım. Bu size özel bir soru gibi gelebilir ama toplumu ilgilendiren bir insan olduğunuz için bilmek hakkımızdır diye düşünüyorum. (Safa Gökçe)
CEVAP: Merhum Esat Coşan’ı 1962’den beri tanırım. Ben Ankara İlahiyat Fakültesi’nin ikinci sınıf talebesiyken o da fakültemizin Osmanlıca hocası Prof. Necati Lügal’in asistanı olmuştu. Yani edebiyat hocasıydı. Sonra ben de asistan olunca arkadaşlık kurduk. Doçent olduk. Sanırım ben ondan önce profesör oldum. Sonra o da profesör unvanını aldı ama hocası ve aynı zamanda kayınpederi olan merhum Zahit Kotku’nun vefatı üzerine fakülteden ayrılıp hocasının yerine geçti. Sanıyorum 1979 veya 1980 yıllarıydı. Ondan sonra bir daha kendisini görmedim. Ama ben Zahit Kotku’ya bağlı biri değilim. Hayatım hakkında geniş bilgi istiyorsanız “Bir Ömür Böyle Geçti” adlı iki ciltlik anı kitabımı okuyabilirsiniz. Fikirlerim mi önemli yoksa şuna buna bağlı olmam mı? Faraza bir tarikata bağlı olsam ne çıkar? Mevlana da, Yunus da, Ahmet Yesevî de Hacı Bektaş-ı Veli de tarikata bağlıydı. Bu durum onların değerlerini mi düşürdü yoksa onları o seviyeye yükselten bağlı oldukları irfani tarikatlar mı? Artık insanların bu düşünceyi aşmaları gerekir. Biz değerlerimizin her birini bir yaftayla damgalayıp bir kenara atıyoruz. Hep söylerim: “İnsanlar önce asarlar, sonra taparlar.”
Kaza namazı hakkında
SORU: Kur’an-ı Kerîm’de kaza namazının yer almadığını, sadece iki şekilde kaza namazının kılınabileceğini söylüyorsunuz. Çalıştığım için ancak hafta sonları 5 vakti kılabiliyorum. Hafta içinde ise akşam, yatsı ve sabah namazını vaktinde kılıyorum. Vakit namazlarını kıldıktan sonra “Allah rızası için” diyerek 2’şer rekâttan kılabildiğim kadar namaz kılmaya çalışıyorum. Bu yeterli mi? (Gülhan Bor)
CEVAP: Sabah namazını evde kılın. Öğle vakti yemek paydosunda öğlen namazının farzını kılın. Ardından ikindinin farzını kılın. Buna birleştirme (cem) denilir. Şayet buna fırsat bulamıyorsanız akşamleyin eve geldiğinizde önce öğlenin farzını, ardından bir kametle ikindinin farzını kılın. Sonra bir kametle akşam namazını kılın. Bunu da yapamıyorsanız ikişer veya dörder rekât, istediğiniz kadar namaz kılarsınız.
Mevlana da Hacı Bektaş da tarikata bağlıydı
Haberin Devamı