Meleklerin koruması kaderin sonucudur

Haberin Devamı

SORU: Bir yazınızda hata olduğunu düşünüyorum. Tabii bu baskıyla ilgili bir durum da olabilir. “O(insa)nın önünden ve arkasından izleyen(melek)ler vardır. Onu Allah’ın emrinden (kaza ve belalardan, tehlikelerden) korurlar’’ kısmında “onu Allah’ın emrinden (kaza ve belalardan, tehlikelerden) korurlar” diye yazmışsınız. Oysa ayetin orijinalinde ‘’Onu Allah’ın emriyle gözetip korumaktadırlar’’ diye geçiyor. Yani meleklerin Allah’ın emriyle insanları kaza, bela ve tehlikelerden gözetip korumakta olduklarını belirtiliyor.

CEVAP: Ayetin orijinali sizin yazdığınız gibi “bi-emrillah” değil, “min-emrillah”tır. Yazdıklarımda hiçbir baskı hatası yok. Tefsirlerin açıklaması öyledir. Kaza, bela hepsi Allah’ın emrinden yani işlerindendir. Koruyucu melekler kesin olmayan kazadan korurlar ama kesin kazadan korumaları mümkün değildir. Onların korumaları da yine kaderin bir sonucudur.

*****

Seferilikte oruç

SORU: Katıldığım bilimsel bir program dolayısıyla geçen yıl Ramazan ayının büyük bir kısmını yurt dışında geçirmek zorunda kaldım. Bu durumda oruç tutmayla ilgili hüküm nedir? İlk gün niyet edip tutmaya başlarsak her gün tutmak zorunda mıyız? (C . Ünal)

CEVAP: Gittiğiniz yerde 15 gün veya daha fazla kalacaksanız seferi (yolcu) sayılmazsınız. Oruç tutmak zorundasınız. Ama daha az kalacaksanız o zaman orucunuzu yiyip sonradan kaza edersiniz. Şayet oruç tutmakta zorlanıyorsanız o zaman oruç yerine her gün için en az
7 TL fidye verirsiniz. Elbette oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.

*****

Ruhen Müslüman

SORU: Hristiyan bir erkekle evlenen kızımız, nikâhının İslâmi ortamda tanınmasını ve İslâm’dan dışlanmamasını istiyor. Önümüzdeki günlerde Amerika’dan gelecekler. Kocasının, Hz Muhammed’in Allahın resulü olduğunu kabul etmesi durumda İslâmi nikâh kıyılamaz mı?

CEVAP: Bu konuyu da çok yazdım. Eğer kızınızın evleneceği Hristiyan erkek, Hz. Muhammed’in peygamberliğini ve Allah’ın birliğini kabul ediyorsa resmen olmasa da ruhen Müslüman sayılır. Onunla evlenmesi geçerlidir.

*****

Eserlerimin sırası

SORU: İslâm’la ilgili çok şükür temel bilgilerim var. Ancak dinimi ayrıntılarıyla öğrenmek için bir yerden başlamak istiyorum. Kur’ân’ın açıklamasını ve Mesnevi’yi de okuyorum. Sizin değerli eserlerinizden faydalanmak istiyorum. Onları hangi sırayla okuyabilirim? (Fisun Şener)

CEVAP: Yeni İslâm İlmihali, İslâm’da Güncel Tartışmalar, İslâm Tasavvufu, Yüce Kur’ân’ın Çağdaş Tefsiri ve Kur’ân Ansiklopedisi eserlerimi sırasıyla okursanız yeterli derecede bilgilenirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR