Melekler insanı izler ve korur

Haberin Devamı

SORU: Mezar taşına merhumun resmini koymak veya işlemek dinimizce uygun mu? Resim olan odaya rahmet melekleri girmez deniyor. Bunun örneklerini hadislerde görüyoruz. Gerçek olabilir mi? (Eda Emel Şenkal)

CEVAP: Tapınmaya yol açmadıktan sonra kabir taşına resim yapıştırılsa veya işlense sakıncalı değil ama İslâm geleneğinde böyle bir uygulama yoktur. İslâm’da şekillere değil, şekilleri yaratana yönelinir. Resim olan yere veya eve meleğin girmeyeceği şeklinde rivayetler var. Ancak Kur’ân’a aykırı olan bu rivayetlerin Peygamber sözü olması mümkün değildir. Çünkü insan nerede olursa olsun melek ondan ayrılmaz. İnsanın üzerinde hafaza (koruyucu) melekler vardır. Bunlar insanı korudukları gibi eylemlerini de yazıp tespit ederler. Eğer resim olan eve melek girmezse insan resimli yere girip istediği kadar günah işler. Nasıl olsa oraya melek girmediği için o işlediği günahlar yazılmaz.

Böylece suç işleyen için sorumluluktan kurtulmanın yolu bulunmuş olur. Olamaz böyle şey. Hafaza melekleri insandan hiç ayrılmaz. Kur’ân bunların insanı daima izlediğini ve koruduğunu vurgular: “O(insa)nın önünden ve arkasından izleyen(melek)ler vardır. Onu Allah’ın emrinden (kaza ve belalardan, tehlikelerden) korurlar. Bir millet kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez. Allah da bir kavme kötülük istedi mi artık onu geri çevirecek yoktur. Zaten onların, O’ndan başka koruyucuları da yoktur” (Rad: 11). Kur’ân’a aykırı, gerçeklere ters olan sözler Peygamber’e iftiradır.

Önemli olan gönüldür

SORU: 1- Bazı kişiler tespihi belinden aşağıda tutup çekiyor. Bu, tespih çekme adabına uygun mu? 2- Gıybeti dinleyen de yapan gibi mi değerlendirilir? (Kenan Sert)

CEVAP: Tespih çekmek bidattır. Bidatın adabı mı olur? Tespihi nasıl tutarsa tkutsun fark etmez. Önemli olan tespih taneleri değil, dilin gönülle birlik olarak söylediği zikirlerdir. Bu zikirleri ve tespihleri elle saymak sünnettir, tespihle saymak değil. Çünkü Peygamberimiz hiç tespih kullanmamıştır. İbadetin alete ihtiyacı yoktur. Ayrıca elle tespih ve zikri saymak parmakların hareket ettirdiği için kireçlenmeyi, romatizmayı önler. Ele çeviklik sağlar. Yani sağlık açısından önemlidir. Bu bakımdan namaz tespihlerini elle sayın. Ortada olmayan birinin aleyhinde konuşmak, nerede olursa olsun gıybettir, günahtır. Elbette bu dedikoduları dinleyenler de gıybetçinin günahına iştirak etmiş olur. Bilinçli Müslümanlar olsak bu tür konuşmaları yapanları dinlemeyiz, dedikodularına iştirak etmeyiz.

DİĞER YENİ YAZILAR