Mecdelli Meryem İsa'nın karısı değil

Soru: Da Vinci'nin Şifresi adlı kitapta, "anlatılan olay ve mekânlar gerçektir" ibaresi yer alıyor

Haberin Devamı

Soru: Da Vinci'nin Şifresi adlı kitapta, "anlatılan olay ve mekânlar gerçektir" ibaresi yer alıyor. Kitapta Hz. İsa'nın Magdanalı (Mecdelli) Meryem ile evlendiği ve çocuklarının dahi olduğunu yazılmakta, Vatikan'ın bu bilgileri sakladığı vurgulanmaktadır. Daha sonra Vatikan tarafından yazdırıldığı söylenen "Da Vinci'nin Şifresi'nin Kırılması" adlı bir eser yayınlandı. Sizin bu konudaki yorumlarınız nelerdir? Kitapta anlatılanların doğruluk payı var mı? Yoksa bunlar sadece hayal ürünü mü? Köşenizdeki bir yazınızda loto oynamanın haram, piyangonun ise mubah olduğunu yazmıştınız. Ancak piyangonun haram olduğu kanısı yaygın. Beni aydınlatır mısınız? (Onur Esen)

Cevap: Sözünü ettiğiniz kadın Mecdelli Meryem (Maria Magdalena)'dir. İncil'de bu adın verilebileceği üç kadından söz edilir: Günahkâr kadın, Beytanyalı Meryem ve Mecdelli Meryem. Bunların tek kişi olduğu kabul edilebilir. Daha önce cinler gören Maria Magdalena'nın, İsa'nın etkisiyle Hıristiyan olduğu, sonra azizeler arasına karıştığı, İsa'nın hayatinin ve ölümünün en önemli aşamalarında hazır bulunduğu, İsa çarmıha gerilince üç gün boyunca çarmıhın dibinden ayrılmadığı İncillerden anlaşılmaktadır.

Hepsi spekülasyon
Hıristiyanların inancına göre İsa çarmıha gerilip defnedildikten sonra İsa'nın kabirden kaldırılmış olduğunu ilk gören, Mecdelli Meryem'dir. Hz. İsa, hayatında bu kadından yedi cin çıkarmıştı. Bu kadının İsa'nın karısı olduğu hakkındaki savlar hep spekülasyondur. Bilimsel bir yanı bulunmamaktadır.

Bu tür savları ileri sürenlerin kanıtlarını getirmeleri gerekir. Kanıtsız savlar, boş iddialardan, karalamalardan öteye geçmez. Ne İncillerde, ne de Kur'ân'da Hz. İsa'nın karısı veya çocuğu olduğundan hiç söz edilmez. Hıristiyan kaynaklarına göre İsa odunculuk yaparak geçimini sağlardı. Tek başına yaya olarak dolaşırdı. Özellikle Hz. Yahya'nın kafası kesilerek idamından sonra göze görünmemek için uzlette, köylerde yaşamış.

Diğer sorunuza gelince. Piyango haram değildir. Piyangoyu kumar saymak doğru olmaz. Çünkü kumardaki illetler (düşmanlığa sebep olma, insanı meşgul edip namazdan, Allah'ı anmaktan alıkoyma) piyangoda yoktur. Fakat loto, toto gibi şeyler, insanları hem çok meşgul ediyor hem de ailelerde huzursuzluğa neden oluyor. Bunlar bir iptila halini alıyor. Bazıları her hafta loto, toto doldurmak için maaşlarını yatırıyorlar, ailelerini perişan duruma sokuyorlar. Bunlarda tam kumar olmasa da kumara yakın günahtır. Benim kanaatim budur.

DİĞER YENİ YAZILAR