SORU: Şirketlerle özel çalışıyorum. Belli bir ücret alıp işlerini taşeron olarak yapıyorum. Piyasada benim gibi çalışanların komisyon alması yaygın bir uygulamadır. Benim aldığım komisyon çoğu zaman işvereni ticari bir zarara uğratmıyor. Çünkü bu para, toplamdan veriliyor. Bazen de ben iş alabilmek için komisyon vermek durumunda kalıyorum. Bu yolla kazandığım para haram mı? (Tolga Afşin Kaya)
CEVAP: Aracılık yoluyla komisyon almak dinin ruhuna tam uymaz. Peygamberimiz aracılığın ortadan kaldırılmasını, üreticiyle tüketicinin karşılıklı alışveriş yapmasını öğütlemiştir. Aracılık yapmak eğer alın teri, el emeği ise bir komisyon alınması uygun olabilir. Siz birine aracı olur veya bir iş için aracı bulur da ona para verir veya ondan para alırsanız bu dinin haram kıldığı bir çeşit rüşvet sayılır. Ama şimdilerde buna komisyon diyorlar, bilgi satımı diyorlar. Emlakçı bir aracıdır ama emeği ve yaptığı masraflar vardır. Kiralamak veya satın almak isteyenlerin arayıp da bulamayacakları yerleri bulup müşteriye pazarlar. Tabii bu uğraşına karşılık yasanın tanıdığı bir ücret, komisyon alacaktır. Bu, onun hakkıdır. Karşılıklı rızaya dayanan komisyonun haram olduğu söylenemez. Peygamberimiz böyle kuşkulu şeylerde kişinin vicdanına danışmasını emretmişler, “Müftüler fetva verse de sen kendi vicdanına danış” buyurmuşlardır.
Kimseyi peygamber yerine koyamazsınız
SORU: Peygamberimizin ismini taşıyanlara salat-ü selam getirmemiz gerekiyor mu? Bu konuda bir kaynak var mı? (Yılmaz Altıparmak)
CEVAP: Çok acayip bir soru. Peygamber’in adını koyduğunuz kişi Peygamber midir ki ona salat-ü selam getiresiniz. Adı Mustafa Kemal olan herkese ‘Gazi’ denilir mi? Madem Kur’ân ansiklopedisinde böyle bir bilgi yok, demek ki böyle bir gerek yok. Hatta böyle bir şey yapmak günahtır, çünkü başkasına peygamberlik nispet etmek olur. Siz hiç kimseye Hz. Muhammed’e gösterilecek saygıyı gösteremezsiniz. Kimseyi Peygamber yerine koyamazsınız. İsmi Muhammed olan nice sapık, zinakâr insan var.
Kur’ân-ı Kerim meali
SORU: Sizin tercümesini yaptığınız veya mealini yazdığınız Kur’ân-ı Kerim var mı? Varsa nereden temin edebilirim? (Dündar Renda)
CEVAP: Elbette var: “Kur’ân-ı Kerim ve Yüce Meali.” İlk baskısı 1974’te yapıldı. O günden bugüne basılıyor. Ayrıca 11 ciltlik “Yüce Kur’ân’ın Çağdaş Tefsiri”, klasik sırayla Kur’ân’ı açıklamakta ve 30 ciltlik “Kur’ân Ansiklopedisi” de Kur’ân’ın konularına göre açıklamasını yapmaktadır.
ADRES: Yeni Ufuklar Neşriyat
Nuh Kuyusu Cad. No: 267 Bağlarbaşı /Üsküdar İstanbul Telefon: 0216-492 66 13