Bir grup arkadaşla birlikte 3 Nisan 2009 Cuma günü saat 07.15’te Kurtuba Ulu Camii’ni görmek üzere Almanya’nın Gelsenkirschen kentinden İspanya’nın güneyinde bulunan Cordoba (Kurtuba) kentine hareket ettik. Yaklaşık 2400 kilometre olan yolumuz Hollanda, Belçika, Fransa üzerinden geçiyordu. Paris’e geldiğimizde saat 11.45’ti. Cordoba’ya 100 kilometre kala bir kafede mola verdik. Saat 04.30 olmuştu. Birer çay içtik. Henüz çok erkendi. Sabah namazını kıldık. Saat 07.30 oldu. Tekrar yola çıktı. 08.30’da Kurtuba’ya vardık. Güzel, sakin ve şirin bir kent.
Karşıdaki tepeden Kurtuba Ulu Camii bizi selamlıyordu. Dikkatimizi çeken, caminin ortasına yerleştirilmiş olan kilisenin çan kulesiydi. Caminin giriş kapısını bulduk. Kalın taş duvarlı kale gibi bir yere geldik. Burasını cami sanıyorduk. Henüz açılmamıştı. Çevredeki portakal ağaçlarının altında gezindik. Saat 09.30’da bina açıldı. Giriş paralı. Ödedik. Ama buranın camiye benzer bir tarafı yoktu. Girişteki kadına sorduk. Caminin ileride olduğunu söyledi. Asıl camiye geldik. Dış duvarlarını görünce, “Allahım ne muhteşem bir mabet bu” dedim. Kapıda polisler bekliyordu. Başım üşüdüğü için takke giymiştim. Herhalde bundan ötürü benim Müslüman olduğumu anlayan polis, “No pray inside: İçeride ibadet yok” dedi. İçeri girdik. Tam karşıda mihrap vardı. Son derece güzel, çifte kemerleri taşıyan bir sütun ormanı gibi olan kubbe ve kemerler manzumesi cami gerçekten beni büyüledi.
Endülüs Emevileri’nin başkenti olan ve şimdi Cordoba denilen Kurtuba’da vaktiyle 600 cami varmış. Bunların en görkemlisi Kurtuba Camii’dir. Kubbe sisteminde üst üste binen kemerlerde kırmızı beyaz mermer kullanılmış. Oymalı mermer mihrabı, bütün camiler içinde en güzel olanıdır. Duvarlarda kûfi yazılar, lacivert zemine altınla işlenmiş. Minber, pek çok fildişi parçayla, değerli taşlardan altın çivilerle yapılmış. I. Abdurrahman tarafından 785 yılında Vadil-Kebir ırmağı kenarında bulunan arsa üzerinde inşasına başlanan caminin yapımı 1 yılda tamamlanmış. İlk yapıldığındaki büyüklüğü 75 metre eninde ve 100 metre boyundaydı. Daha sonraki hükümdarlar camiyi, çeşitli eklemelerle büyüttüler. Bu eklemelerden sonra mabet 175 metre uzunlukta, 134 metre genişlikte muazzam bir yapıya dönüştü. Caminin çevresinde 12.20 metre yükseklikte kalın bir duvar vardır.
* DEVAM EDECEK
Kurtuba Camii –1
Haberin Devamı