Kur’ân’ın emriyle sabit olan namazlar cem edilmez

Haberin Devamı

SORU: Namazın cem edilmesi (birleştirilmesi) sadece öğleyle ikindi ve akşamla yatsı namazları için mi geçerlidir? Gün içinde vakti olmayan kişi, zamanında kıldığı sabah namazının akabinde diğer vakit namazlarının da farzlarını eda edebilir mi? (Bilal Erdemir)

CEVAP: Öğleyle ikindi namazları Peygamberimizin uygulamasıyla sabittir. Ama akşam, gece ve sabah namazları Kur’ân ile farzdır. Kur’ân emriyle sabit olan namazlar cem edilmez. Peygamberimizin böyle bir uygulaması yoktur. Ama kendi seçimi olan öğleyle ikindi namazlarını zaman zaman cem etmiştir. Ayrıca Kur’ân’da yatsı namazı geçmez. İşa, akşam demektir. İşte akşam vaktinin içinde kılınan birinci namaza akşam (magrib), ikinci namaza işa (yatsı) demişler. Yatsı namazı, aslında akşamın uzantısı olduğu için ikisi cem edilebilir. Ama akşamla gece namazı veya akşamla sabah namazı birleştirilmez. Tabii ki mazeret durumu bunun dışındadır. Çünkü zorunluluklar sakıncaları kaldırır.

Hulud, neyi ifade eder?

SORU: Bir ilahiyatçının Kur’ân mealini okuyorum. Fakat diğer Kur’ân meallerinin arasında bir fark gördüm. O da şudur. “Hulud” veya “ebed” kelimeleri geçen yerde çoğu meallerde (ebediyyen) olarak çevrilmiş. Fakat okuduğum bu ilahiyatçının Kur’an mealinde (ebediyyen) yerine (uzun zaman/uzun süre) olarak çevirilmiş. Doğru olan hangisidir?

CEVAP: Gerçekte ikincisi daha doğrudur. Çünkü “hulud” çok uzun zamanı ifade eder. Sonsuzluk ifade etmez. Kur’ân’ın genel içeriğinden de bu anlaşılır. Fakat hulûd kimi zaman sonsuzluk anlamı da verebilir. Ancak cehennemle ilgili olarak hulud uzun zamanı, cennetle ilgili olarak sonsuzluk manasını ifade eder.

Biraz sabırlı olmalısınız

SORU: Ankara’da ya∫ayan, 33 yaşında engelli bir memurum. Bu yaşa kadar birkaç kez evlenmek için teşebbüs ettim ancak nasip olmadı. Bayanların beni beğenmemesindeki en büyük neden ise fiziksel engelli olmam. Ailem bu duruma çok üzülüyor. Evlenmem için uğraşıyorlar ama olmuyor. Bir radyodaki dini sohbette engelli insanların duasını Allah’ın geri çevirmediği, kesinlikle kabul olduğu belirtildi. Bu noktada tavsiyelerinizi alabilir miyim? (Başar Uyansoy)

CEVAP: Ben böyle bir dua veya böyle bir hadis bilmiyorum. Hiçbir şey Allah üzerine farz değil. O dilerse kulunun duasını kabul eder, dilerse etmez. Bir de kulun kader çizgisi vardır. Siz hayırlısını isteyin, olursa ne âlâ, olmazsa sabredin. Bir gün evlenirsiniz inşallah.

DİĞER YENİ YAZILAR