Kur’ân-ı Kerim’e göre Allah her mekânda vardır

Haberin Devamı

SORU: Sizin dua kitabınızdaki bir hadis dikkatimi çekti. Hz. Peygamber, Ebu Hüreyre yoluyla gelen bir hadislerinde diyor ki: “Bazı kimseler, namazda gözlerini göğe dikerek dua etmekten vazgeçsinler. Yoksa Allah onların gözlerini kör eder” (Müslim, Nesai ve diğerleri). “(Ey Muhammed), biz senin yüzünün göğe doğru çevrilip durduğunu (gökten haber beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşlanacağın bir kıbleye döndüreceğiz. (Bundan böyle) yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir. Nerede olursanız, yüzlerinizi o yöne çevirin. Kitap verilenler, bunun Rabları tarafından bir gerçek olduğunu bilirler. Allah onların yaptıklarından habersiz değildir.” Bu ayette peygamberimiz yüzünü göğe çeviriyor. Göğe bakıp dua etmenin ne zararı var ki? Neden dua ederken gözümüzü göğe dikmeyeceğiz? Sakıncası nedir? (Fatih Okudu)

Yükseklik anlamında kullanılır

CEVAP:
Yazdığım hadis gösterdiğim kaynaklarda vardır. Hadisin amacı, gökte sanılan Allah’a yalvarmak için göğe bakanları bu düşünceden vazgeçirmektir. Çünkü Kur’ân’a göre Allah gökte de yerde de her mekânda vardır. O’nun olmadığı bir yer mevcut değildir. Dua esnasında gözünü göğe diken, sanki Allah’ın gökte olduğunu sanmaktadır. Bu ise yıldızlara tapanların davranışına benzediğinden bundan men edilmiştir. Ama Peygamber’in göğe bakması, gökten yani yüceler âleminden gelecek vahiy meleğini gözetmesi anlamındadır. Yoksa hâşâ Hz. Peygamber Allah’ı gökte düşünmemiştir. Çünkü Kur’ân’da meleklerin, yüceler âleminde bulunduğu belirtilir. Vahiy meleği de oradan gelir. Gök sadece yıldızlarla donatılmış uzay göğü değil, şu fizik âleminin üstünde bulunan ruhani yüceler âlemidir. Kur’ân’da sema (gök) sözcüğü yükseklik anlamında kullanılır. Aynı kökten “sumuvv” da yüksek demektir. Krallık makamı için de “sumuvv el-meleki (royal heighness)” denilir.

Tipik bir titancılık

YURT DIŞINDA yaşayan bir okurum, bir akrabasının, evine bir hediye almasını rica ediyor. Bu ricasını birkaç kişiye daha iletmiş. Çünkü hediye göndereceklerin 7’ye tamamlanması gerekiyormuş. Aslında hediye isteyen kişinin hayli zararlarını da gördüğünü söyleyen okurum, hediyeyi gönderip göndermeme konusunda düşüncemi soruyor. Cevabım şudur: Sizden hediye isteyen kişi üçkâğıtçının tekidir. Sizi ve sizin gibi saf insanları kandırmak istiyor. Hem de bir tane den değil, yedi kişiden hediye almayı planlamış. Her biri de yedi kişi bulacak. Ardı arkası gelmez bir titancılık. Aklın yok mu kardeşim? O kişiye veya kişilere hediye gönderme. Ona vereceğin parayı çocuklarına yedir. Benim tavsiyem budur.

DİĞER YENİ YAZILAR