Kur’ân-ı Kerîm kardeşliği aşılar

Haberin Devamı

SORU: Başka dinlere mensup olanlara “Bizim dinimize geçeceksiniz, yoksa cehennemliksiniz” dememiz bu dünyanın adaletsiz olduğunu ve bizim Müslüman olarak cenneti yarı yarıya garanti altına aldığımız gerçeğini yansıtmaz mı? Bakara, Al-i İmran ve Nisa surelerinde “Her kim Allah’a iman ederse ve hayırlı iş işlerse Müslüman, Yahudi, Hıristiyan veya Sabiiler, şüphesiz ki mükâfatlandırılacaklardır, onlara cennet müjdelenecektir” diye ayetler var. Al-i İmran Suresi’nin 19’uncu ayetine göre tek cennetliklerin Müslüman olduklarına işaret edildiğine ilişkin yorumlarla aklım karıştı. Beni bilgilendirir misiniz? (İsmail Onur Yönder)

CEVAP: Bakara Suresi’nin 62, Maide Suresi’nin 69’uncu ayetleri, cennete gitmek için üç şart getirmektedir: Allah’a inanmak, ahirete inanmak ve bu imanın gereği olarak güzel işler yapmak, güzel ahlak sahibi olmak. İşte böyle yapan Müslümanların, Yahudilerin, Hıristiyanların ve Sabiilerin hiç üzülmeyecekleri, Rableri katında ödüllendirilecekleri vurgulanır. Al-i İmran Suresi: “113- Ama hepsi bir değildir. Kitap ehli içinde, gece saatlerinde kalkıp Allah’ın ayetlerini okuyarak secdeye kapanan bir topluluk da vardır. 114- Onlar, Allah’a ve ahiret gününe inanırlar, iyiliği emreder, kötülükten men ederler. Hayır işlerine koşarlar. İşte onlar iyilerdendir. 115- Yapacakları hiçbir iyilik inkâr edilmeyecektir. Şüphesiz Allah, (günahlardan) korunanları bilmektedir.” Kur’ân böyle söylüyor. Kur’ân, dinlerarası kardeşliği aşılar, öğütler ama tekelciler Allah’ın rahmetini tekellerine almak isterler.


*****



Peygamber kendisi dahil cennet garanti edemez


SORU: Cuma hutbesinde imam, Buhari’nin rikak 23 no lu hadisini , “Söz ve iffetini garanti edenlere cenneti garanti ederim” şeklinde ifade etti. Namaz sonunda imam efendiye cenneti garanti etmeyi peygamberimize atfetmenin şirk olduğunu söyledim. Hutbenin müftülükçe hazırlandığını belirtti. Söz konusu hadiste garanti değil kefil olma ifadesi var. Garanti ve kefil olma kelimelerinin aynı manaya geldiğini iddia ediyor. Hatalı olduğunu söyledim. Yanılıyor muyum? ( Abdullah Cenani Kömürlü)

CEVAP : Kimi hadislerde Hz. Peygamber’e o tür ifadeler yakıştırılır ama bunlar Kur’ân’a aykırıdır. Peygamber kendisi için dahi cenneti garanti edemeyeceğini belirtirken başkası hakkında nasıl cennet garantisi verir? Evet, hadiste “ekfulu “ kelimesi geçiyor ama bunun anlamı , “Ben onun için cennete girme kefili olurum yani onun cennete gireceğini garanti ederim” demektir. Oysa Ahkaf Suresi 9 ‘uncu ayete göre Peygamber kendisi de dahil, kimseye cennet garanti edemez. Siz haklısınız. Ama o kişiler bu söz ve görüşlerini maalesef değiştirmez.

DİĞER YENİ YAZILAR