SORU: Bir yazınızda gece namazının bireysel bir farz namaz olduğunu belitrmiştiniz. Ancak aklımda bazı tereddütler oluştu. Gece namazının farzlığını ortadan kaldıran yatsı veya vitr namazlarının eda edilmesi midir? Yoksa bu namazın gece uyanıp kılınması mı gerekir? Bu namazının vakti ne zaman başlar, ne zaman sona erer? İmsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah ezanına kadar namaz (nafile namaz) kılınamayacağı fıkıh kitaplarında vardır. Bunun sebebi nedir? Gece namazını emreden İsra 79. ayetin muhatabı Peygamberimiz değil midir? (F. Gökhun Tokay)
CEVAP: Gece namazı, gecenin ortasında, özellikle seher vaktinde kılınan namazdır. Kur’ân’da en vurgulu namaz, bu namazdır. Hiçbir fıkıh kitabı şafak attıktan sonra sabah ezanına kadar nafile namaz kılınamayacağını söylemez. Kaynak eserlerde böyle bir şeye rastlamadım. Namazın kılınması mekruh olabilir mi? Ancak sabah namazının farzından sonra güneş doğuncaya kadar nafile namazın mekruh olduğu söylenir. Fıkıh kitaplarında olan budur. Yatsı namazı, aslında Kur’ân ile emredilen bir namaz değildir. Akşam namazının devamıdır. Güneş battıktan itibaren alacakaranlığa kadar olan zaman akşam vaktidir. Bunun birinci bölümünde kılınan namaza birinci akşam (işa-i evvel), ikinci bölümünde kılınan namaza ikinci akşam (işa-i ahir) denilir. Yani yatsı namazı akşamın devamıdır. Ayrı vakit değildir. Ama gece yarıları namaz kılınması Kur’ân’ın emridir. Kur’an şöyle buyurur: “1- Ey örtüsüne bürünen, 2- Geceleyin kalk (namaz kıl) yalnız gecenin birazında (uyu).
3- Gecenin yarısında (kalk) yahut bundan biraz eksilt. 4- Veya bunu artır ve ağır ağır Kur’ân oku. 5- Doğrusu biz, senin üzerine ağır bir söz bırakacağız. 6- Gerçekten gece kalk(ıp ibadet et)mek daha oturaklı ve (geceleyin) söz (dua) daha etkilidir. 7- Çünkü gündüz, senin uzun süre uğraşacağın şeyler vardır” (Müzzemmil: 1-7).
Vesveseden kurtulun
SORU: Ne zaman namaz kılmak, camiye gitmek veya salavat getirmek istesem aklıma saçma sapan şeyler geliyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Sizin bir tavsiyeniz olabilir mi?
CEVAP: Namaz kılmak veya dua etmek istediğiniz zaman aklınıza kötü düşünceler geliyorsa bunu yapan şeytandır. Allah’a sığının. Euzu besmele çekin. Şeytanın inadına namaz kılın, dua okuyun. Böylece zamanla o saçma sapan şeyler silinir, yerini iyi duygu ve düşünceler alır.
Kur’ân’-ı Kerîm’de en vurgulu namaz gece namazıdır
Haberin Devamı