SORU: Teheccüd tam olarak ne demektir? Sayın Hüseyin Atay bu konu hakkında şöyle diyor: “İslâm âlimleri, İsra Suresi 79’uncu ayetteki ‘onunla’ ifadesinde yer alan zamirin, bir önceki ayette geçen Kur’ân’a ait olduğunda ittifak etmiş oldukları halde Kur’ân okumayı esas konu olarak almayıp içinde Kur’ân okumak da olan namazı esas almışlar ve ayeti ‘gece kalkıp namaz kı’ şeklinde yorumlamışlardır. Teheccüd, hiç uyumadan geceleyin Kur’ân okumak anlamına gelir. Namazın vakitleri tayin ve tespit edilmiştir. Bunların dışında namaz kılma emri vermenin bir hikmeti olmaz. Kur’ân’da gece kalkıp namaz kılmaya dair bir emir yokken Kur’ân okumaya dair emir bulunmaktadır.” Yani İsra Suresi 79’uncu ayetin, namazla ilgili olmadığını söylüyor. Bu görüş doğru olabilir mi?
“Kur’ân okumak üzere uyan”
CEVAP: Teheccüd, uyumadan Kur’ân okumak değil geceleyin uykudan uyanmak demektir. Teheccüdün asıl manası uykudan uyanmaktır. Evet İsra Suresi 79’uncu ayetteki “bihî” zamiri Kur’ân’a gider, Kur’ân okumak üzere uyan demektir. Ama kasıt Mushaf’ı açıp Kur’ân okumak değildir. Çünkü Peygamber zamanında Kur’ân, Mushaf halinde değildi. Dağınık parçalar halindeydi.
Hz. Peygamber’in kendisi de Mushaf’a bakarak Kur’ân okumazdı. Burada kasıt uyanıp okumak, dua etmek demektir. Bu okumaya Mushaf okuma da girer dua da girer. İsra Suresi’nin
78-79’uncu ayetlerinde Peygamber’e, geceleyin ibadet etmek, okumak, dua etmek üzere uyanması emredilmektedir. Zaten ibadetin asıl temeli beyni okumadır, duadır. Namazın asıl amacı da dua ve zikirdir. Bu husus Kur’ân’ın çeşitli ayetlerinde anlatılır. Kur’ân ayetleri birbirini açıklar niteliktedir.
* YARIN: Teheccüdün, geceleyin uyanıp namaz kılmak, ibadet ve dua etmek anlamına geldiğini açıklayan ayetler.
Kur’ân ayetleri birbirini açıklar niteliktedir
Haberin Devamı