SORU: Amentü’ye ve içeriğine inanmış birisi namaz kılmadan ölürse kafir mi olur? İnsanı kafir yapan ameller nelerdir? Hangi amelleri yerine getirmeyenler kafir olur? Namazla kafirlik arasında ne gibi bir bağlantı var? Kur’ân’da imanın şartlarını yapmayan birisinin kafir olacağını belirten veya kafir olmayacağını kesin bir şekilde ifade eden ayet var mı? İnsanı kafir yapmayan eylemleri sayan ayetler var mı?
CEVAP: Küfür ve iman nedir? Küfür nankörlük etmek, Allah’a karşı saygısız davranmak demektir. İman da O’na gönülden inanmak ve O’nun emirlerine uygun hareket etmektir. Sadece namaz kılmayan kafir olur ama yalan söyleyen dört başı mamur Müslüman mı? Öyle bir şey yok. Küfür sadece Müslümanların dışında kalan gayrimüslimlerin davranışı değildir. Müslüman ismini taşıyan pek çok insan da küfür davranışı gösterir. İnanır ama inancı Kur’ân’ın anlattığı inanç değildir. Müslüman insan namaz kılar, oruç tutar, zina etmez, yalan söylemez, çalmaz. Yalan söyleyen, çalan, acımasızca haksızlık eden, cana kıyan insan kültür itibariyle Müslüman olsa da eylemli Müslüman değildir. Yalan söyleyen kişi tam küfür eylemini yapmaktadır. Resmi dini ne olursa olsun, o kişi kafirlik yani Allah’a karşı nankörlük yapmaktadır. Kafir diye hemen gayrimüslimleri anlamayın. Müslümanların çoğu kendilerini Müslüman sanıyorlar ama davranışları Müslüman davranışı değildir. Bunu sadece namaza indirgemek yanlıştır, cahilliktir. Mümin ve Müslüman insan melek gibi arı duru insandır. Yalan, dolan, rüşvet, iltimas, bencillik hep küfür hareketleridir.
Namazı hızlı kılmak
SORU: Camide namaz kılarken bazı kişilerin namazını çok hızlı ya da yüksek sesle kıldığını görüyorum. Kulun Allah ile ruhen bağlantı kurarak ibadet etmesi demek olan namazın başka insanları rahatsız edecek şekilde kılınması doğru mu? Yolculuk sırasında fırsat bulduğum zaman öğle vaktinin 2 rekât farzını kılıyorum. Öğlenin vakti geçerse önce öğlen namazını 2 rekât, sonra ikindiyi 2 rekât kılıyorum. Bu doğru mu?
CEVAP: Birinci sorunuz gerçeği yansıtıyor. Tavuğun darı toplaması gibi çabuk kılınan namazda huzur diye bir şey olmaz. Namaz, belli hareketleri rutin olarak yapmak değil, Allah ile iletişim kurma, O’na yakınlaşma eylemidir. Gönülden hissedilmeyen namaz, gerçek namaz değildir. İnşallah o görünüş namazları gerçeğe dönüşür. Yolculuklarda namazların cem edileceğini sadece farzlarını kılmanın yeterli olacağını birçok kaç kez yazdım.