Kabirde, "Rabbin kimdir" şeklinde bir sorgulama yok

Sorduğunuz sorunun ayrıntılı yanıtı için "İnsan ve İnsanüstü Varlıklar" adlı eserimi okuyunuz. Ancak bu konuda özetle şunları söyleyebilirim: Kabirde, "Rabbin kimdir, peygamberin kimdir" şeklinde sorgulama yoktur. Bu tür çürük haberler, Kur'ân'a aykırıdır

Haberin Devamı

Soru: İmamlar, gittiğim camilerde kabir hayatı ve kabirle ilgili vaazlar veriyor. Okuduğum diğer dini kitaplarda ise kimisi kabir hayatının olduğunu kimisi de olmadığını yazıyor. Diyanet İşleri Bakanlığı'nın fetvasında da "İnsan öldükten sonra kabre konulunca Rabbin kimdir, Peygamberin kimdir, Dinin nedir" diye sorulacak, iman ve güzel amel sahipleri bu sorulara doğru cevap verecekler ve kendilerine cennet kapılan açılarak gösterilecek (Tırmizi, Cenaiz) denilmektedir. Bazıları ise öldükten sonra kıyamete kadar geçen süreyi bilmeyeceğimizi, sanki akşam uykusuna yatmış gibi olacağımızı ve kıyamette haşir olunduktan sonra, "Kim bizi kabirlerimizden kaldıracak, biz ne güzel uyuyorduk" diye yazılan ayet-i kerimeyi mesnet olarak göstermektedirler. Bu görüşlerin hangisi doğrudur? Kabir hayatı ve kabir azabıyla ilgili Kur'ân'ı Kerîm ve Hz. Peygamber (s.a.v) ne buyurmaktadır? (Recep Avcıoğlu)

Cevap: Sorduğunuz sorunun ayrıntılı yanıtı için "İnsan ve İnsanüstü Varlıklar" adlı eserimi okuyunuz. Ancak bu konuda özetle şunları söyleyebilirim: Kabirde, "Rabbin kimdir, peygamberin kimdir" şeklinde sorgulama yoktur. Bu tür çürük haberler, Kur'ân'a aykırıdır. Çünkü, "O gün ne insana, ne de cine günahından sorulur. Suçlular, simalarından tanınır, perçemlerinden ve ayaklar(ın)dan tutulur" (Rahman: 39-44) ayetleri, Allah'ın divanında duruşmaya getirilmiş bulunan cinlere ve insanlara, suçlarının sorulmayacağı çünkü suçlarının, durumlarından, simalarından belli olacağı, sormaya gerek kalmayacağı, günahları belli olan suçlular, perçemlerinden ve ayaklarından tutulup cehenneme atılacakları vurgulanır.

Kişinin tüm düşünceleri, niyetleri, davranışları, işlediği tüm suçlar ve günahlar bütün çıplaklığıyla ortadayken artık, "Rabbin kimdir, peygamberin kimdir?" diye sormaya gerek var mı? Allah, gereksiz iş yaptırmaz. Bu sorgulama sahneleri bir senaryodan ibarettir. Bu boş inançlan ayıklamanın zamanı çoktan geldi. İnanç kesin kanıt üzerine kurulur, kuşkulu, münker rivayetler üzerine kurulmaz. Bir iki kişinin aktardığı sözler, inanca dayanak yapılamaz. Zira şekk (kuşku) üzerine yakîn (kesin bilgi gerektiren inanç) kurulamaz.

Teşekkür
Hocam, Hıristiyanlık ve İslâm dünyasının bilmesi gerektiği gerçek konuları kanıt sunarak yazdığınız için sizi kutluyor ve inançlı bir yurttaş olarak her konuda destekliyorum. Çevremdeki kişilere de sizin yazılarınızı okumalarını tavsiye etmekten gurur duyuyorum. (Emel Ayaş)

* Emel Ayaş'a ve onunkine benzer gelen yüzlerce iltifatlar ve takdirler için teşekkür ederim.

DİĞER YENİ YAZILAR