* DÜNDEN DEVAM
Rahman’ın rahmeti, ezeli rahmettir. Bu rahmet iyiye de, kötüye de, mümine de, kafire de yaygındır. Varlıkların hepsi, zorunlu olarak bu rahmetten yararlanıp varlık sahnesine çıkmışlardır. Rahim, çok merhametli demektir. Fakat bu rahmet, varlıkların başlangıcından çok sonuçlarına yani ahirete ilişkindir. Bundan dolayı Allah, dünyanın Rahmanı, ahiretin Rahimi’dir. Yani O’nun ihsanı, dünyada müminlere de kafirlere de yaygındır. Ahirette ise yalnız müminlere mahsustur (Ragıb el-Isfahani, Müfredat, s. 191-192). Allah’ın her şeyi yaratması, Rahmanlığının rahmetinden ileri gelir. Bu doğal rahmetten uzak kalan hiçbir şey yoktur. Her varlık, Rahman’ın rahmeti içindedir. Ama Rahim, iradeleriyle çalışanlara yaratılış amaçlarını lütfeder. Rahimliğinin rahmeti iledir ki iyiler mükâfat, kötüler ceza görür. Demek ki Rahim adının içeriğinde Allah’ın adalet ve cezası, ödül ve azap vardır. Bunun için “Rahman, bütün mahlukatı rahmetiyle yaratıp besleyen;
Rahim, ahirette müminlere lütfuyla cennet, kafirlere de adaletiyle azap edendir” diye nitelendirilmiştir.
Kabe’ye saygı gerekir
SORU: Mekke şehrinde Kabe’nin yanı başında yapılan dev lüks otel ve devre mülkler İslâm’ın ibadet anlayışıyla uyuşuyor mu? Kabe’ye zenginlerin tepeden bakarak ibadet etmesi Allah katında makbul mü? Peygamber Efendimiz’in sünnetine uygun mu? Kutsal kentlerin ve İslâm’ın ibadet anlayışı bu bilinçsiz uygulamalarla zedelenmiyor mu? (Cenk Oltan)
CEVAP: Maalesef rant tutkusu, Suud’lu büyük para babalarını gökdelen gibi oteller yapıp ucuz para kazanma yoluna yöneltti. Osmanlı, Mescid-i Haram çevresine yaptığı kubbeli galerilerin kubbelerini Kabe seviyesinden alçak tutmuş, son derece zarif yapmıştır. Ama Suudiler bu geleneği bozdu. Kabe’ye tepeden bakan saraylar, oteller yaptılar. Bu tutum, saygısızlığın göstergesidir. İslâm âleminin buna sessiz kalmaması, yazılıp anlatılması, yöneticilerle görüşülmesi, İslâm Konferansı nezdinde konunun dile getirilmesi gerekirdi. Ama ne gezer? Allah izan versin.
İyiler mükâfat kötüler ceza görür
Haberin Devamı