İsrail tarihinde iki Zekeriya vardır

Haberin Devamı

SORU: Bir yazınızda Zekeriya hakkında, “Hz. Süleyman soyundan gelen Zekeriya, Süleyman mabedinin din adamı, Yahya (Yuhanna) el-Mamedan’nın (Vaftizci Yahya) babası ve Elisabet’in kocasıdır. İslâm kaynaklarına göre marangozluk yapıp elinin emeğiyle geçimini sağlardı” diyorsunuz. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları’ndan olan M. Asım Köksal’ın yazdığı “Peygamberler Tarihi” kitabında ise “Zekeriya ile Imran b. Masan iki kız kardeşle evlenmişlerdir. Zekeriya’nın eşinin adı Fakud kızı Eşya/Işa, Imran b. Masan’ın eşinin adı ise Fakud kızı Hanne’dir (2/303)” denmektedir. Bunların hangisi doğru?

CEVAP: İsrail tarihinde iki Zekeriya vardır. Kitab-ı Mukaddes’te Kral Darius zamanında peygamber olarak görevlendirildiği belirtilen Zekeriya, Kur’ân-ı Kerîm’de anlatılan Yahya’nın babası Berekya’nın oğlu Zekeriya’dan ayrıdır. M.Ö. VI. yüzyılda yaşamış olan eski Ahit peygambelerinin sonuncusu Zekeriya, İsrail’in ruhani hayatında yenilik yapacak bir Mesih’in geleceğini söylemiştir (Müncid). Oysa Kur’ân’da ve İncillerde anlatılan Zekeriya, Hz. İsa’nın teyzesinin kocası olup İsa ile çağdaştır. Luka’ya göre Zekeriya, Abiya takımından bir kahin, karısı da Harun soyundan Hz. Meryem’in kız kardeşi Elisabet idi (Luka: 1/5). Peygamberliği (din adamlığı) da M.Ö. I. yüzyılda olmuş “Mezbah ile Heykel arasında öldürülmüştür” (Luka: 11/51). Zekeriya’nın karısı Hz. Meryem’in de kız kardeşi olan Elisabet, İslâm kaynaklarında Elişa adıyla geçer.

*****


O paraya zekât düşmez

SORU: 8 bin YTL param var. İleride ev veya araba almak için biriktirmeye çalışıyorum. Üzerime kayıtlı hiçbir gayrimenkul yok. Acaba bu paraya zekât gerekir mi?

CEVAP: Fıkıh kitaplarına göre zorunlu ihtiyaç mallarına, eve, dükkâna, meslek aletlerine, ata, eşeğe, binek otomobiline zekat düşmez. Ev insanın en zorunlu ihtiyacıdır. Atalarımız, “Dünyada mekân, ahirette iman” demiş. Evi olmayıp kirada veya herhangi bir yerde oturan kimse eve ihtiyacı varsa, orta halli bir ev alabilmek için biriktirdiği para, ihtiyaçtan fazla değildir. İhtiyaçtan fazla olmayan paraya da zekât düşmez. Ne zaman ki ev aldınız, ondan sonra borcunuzdan ve her türlü zorunlu ihtiyacınızdan fazla olarak 3 bin lira kadar fazla paranız olur da bunun üzerinden bir yıl geçerse işte o paraya zekât düşer.



DİĞER YENİ YAZILAR