İslâm hukukunda miras paylaşımı

Haberin Devamı

SORU: Annemler 2 erkek, 3 kız olmak üzere 5 kardeş. İki katlı evimizi müteahhide verdik. Bize 3 daire ve 1 dükkanın 1/3 hissesi düşüyor. Acaba İslâm hukukuna göre bunun paylaşımını nasıl yapabiliriz? (Vedat Baysal)

CEVAP: Nisa Suresi’nin 11’inci ayetine göre ölenin erkek ve kız çocukları varsa erkek çocuk, kız çocuğun 2 katı miras alır. Mirasın tamamı kızlara 1, erkeklere 2 hisse olmak üzere bölüştürülür. Siz 2 erkek ve 3 kız olduğunuza ve erkekler kızların 2 katı pay alacağına göre size düşecek olan 3 daireyle dükkanın 1/3’ü 7 hisseye bölünür. Kızlar 1’er hisse, erkekler de geri kalan 4 hisseyi alır. Bu malı 700.000 lira değerinde kabul edersek kızların her birine 100.000 lira, erkeklerin her birine de 200.000 lira düşer. İslâm hukukuna göre durum böyledir. Nisa Suresi’nin 11’inci ayetinde, “Allah size, çocuklarınız(ın alacağı miras) hakkında, erkeğe kadının payının 2 katını tavsiye eder” buyurulmaktadır. Ama medeni hukuka göre her birey mirastan eşit pay alır. Bu husus sizin aranızdaki karşılıklı rıza ve anlaşmaya bağlıdır. Hangi tür taksimde anlaşırsanız sorun yok. Çünkü bu ahirete, ibadete ilişkin bir mesele değildir.

Salat’ın anlamı nedir?

SORU: Ahzap 56. ayet, “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salat ediyorlar. Ey inananlar! Siz de ona salat edin, selam edin” buyurmaktadır. Buradaki salat, namaz değil mi? Allah, Peygambere nasıl salat eder? (Uğur Kaya)

CEVAP: Salat dua, acımak, korumak anlamlarına gelir. Allah’ın ve meleklerin Peygambere salatı, ona acımaları ve onu esirgemeleri anlamındadır. Burada salat’ın namazla ilgisi yoktur. Biz de Peygamberimize salat ederiz. Ona rahmet dileriz. Onu selamlar, Tanrı’dan esenlik dileriz. Salat’ın temel anlamı duadır. Namazın temeli duadır. Ancak bu dua birtakım beden hareketleriyle yapılan duadır. Bu ibadetin de Arapça adı salat, Farsça ve Türkçe adı namazdır.

Ölmezden önce ölmek

SORU: Peygamberimiz’in buyurduğu “Ölmeden önce ölünüz” hadisinin anlamı nedir?

CEVAP: Tasavvufta çok geçen bu söz, hadis metni olarak sağlam değildir. Ama mana itibariyle doğrudur. Amaç; nefsin arzularını şehvetlerini öldürmek, nefsi Allah’ın iradesine teslim etmek, Allah’ın emrettiği üzere Müslüman olmaktır. Müslüman, iradesini Cenab-ı Hakk’ın iradesine terk eden, dünyanın varına yoğuna aldırmayan, altınla toprağı bir tutan ermiş insandır. İşte hadisin anlamı böyle bir olgunluğa ulaşmaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR