İnsanın manen korunduğunu kanıtlayan iki olay

Haberin Devamı

Metin Altınok anlatıyor: “Uzun yol otobüs şoförü olan rahmetli eniştem, başından geçen şu olayı anlatmıştı. Gece yolculuğu yaparken aniden frene basmış, zor durmuş. Yolcular uyanmış. Muavine ‘Oğlum git şu ineği yoldan çek. Az daha çarpacaktım’ demiş. Muavin otobüsten inmiş. Yolda inek falan yokmuş. Yola devam etmişler. Meğerse eniştem otobüsü kullanırken uyumuş. Rüyasında o ineği yolun üzerinde görmüş ve frene basmış. O sırada da uyanmış.”

Güner Telli anlatıyor: “Nedenini bilmediğim kazalar geçirdim. En ilginç olanı ise şuydu: Evim o zamanlar sobalıydı. Ben her zaman sobayı temizleyip yatardım. O gece temizlemedim. Soba sönmüş olduğundan bir şey olmaz diye düşündüm. Gece uykumun arasında çok nazik ve sevecen bir ses, ‘Kalk, evde duman var’ diyordu. Ama ben oralı olmuyorumdum. Tekrar tekrar söylüyordu. En sonunda kalktım. Göz gözü görmüyordu. Her taraf duman içindeydi. Hemen büyük oğlumu güvenli bir yere götürdüm. Bütün camları açıp dumanı çıkarttım. Uzun süre sonra ev temizlendi. Yattım. Bunu sadece sizinle paylaşmak istedim. Çocukluğumdan beri böyle ilginç olayları çok yaşadım. ‘Neden ben?’ diye de düşündüğüm çok olmuştur.”

Besmele, sureleri ayırmak için kullanılır

KIRGIZİSTAN’DAN Orhan Dayan, “Tövbe Suresi’nin başında neden besmele yok?” diye soruyor. Cevabım şudur: Kur’ân, Hz. Osman zamanında derlenip yeniden yazılırken Enfal Suresi ile Tövbe Suresi’nin aynı sure olduğu kuşkusu uyandı. Çünkü iki sure arasında konu benzerliği vardır. Belki iki sure birbirinin devamı olabilir diye araya besmele konmamıştır. Birinci yorum budur. İkinci yoruma ise şöyledir: Tövbe Suresi, Mekke putperestlerine ültimatomla başlar. Bunlara 4 ay süre verilir. Bu 4 ay içinde ya Müslüman olmaları veya öldürülecekleri uyarısında bulunulur. Öldürme, Allah’ın Rahman ve Rahim sıfatlarıyla uzlaşmadığı için putperestlerin, yakalandıkları yerde öldürülmesi emriyle başlayan Tövbe Suresi’ne besmele konması uygun görülmemiştir. Besmele, sureleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Müstakil bir ayettir. Ama surelerin ayetlerinden değildir. Sadece Fatiha’nın ayetidir.

DİĞER YENİ YAZILAR