İmrenme güzel haset kötüdür (1)

Haberin Devamı

SORU: Sevdiğim ve evlenmeyi düşündüğüm kişi iş bulabilmek için birçok sınava girdi. Hep 2-3 puanla kaybetti. Bu konuda ikimiz de büyük çaba gösteriyoruz. Sürekli dua ediyoruz. Ama olmuyor. Nasıl dua etmemiz gerekiyor? Çok çaresiz kaldım. “Nasip değilmiş” diyorum ama neden sürekli nasiplerimiz kapanıyor? Bir insan nasipsiz olur mu? Ne yapabiliriz? Kimse hakkında kötü düşünmemeye çalışıyorum. Başkasının nasibinde gözüm yok. Fakat iş konusunda birisi “güzel bir iş buldum” dese “neden bize denk gelmiyor?” diye içim gidiyor. Bu yanlış mı? “Allahım ona verirken bize de versen” diyorum. Bu günah mı? Acaba başkasının nasibinde gözüm kalıyor da o yüzden mi bizim nasibimiz açılmıyor? Bu konuda bana yol gösterirseniz huzur bulacağım.

CEVAP: Şimdi kriz zamanı. İş bulamayan sadece siz değilsiniz. Milyonlarca insan var. Sabırdan başka çare yok. Ben öyle etkili dua falan bilmem. 7 bin Fatiha okumayı da sizin mektubunuzdan öğrendim. Siz elinizden geleni yapın. Olmuyorsa üzülmeyin. Şimdi olmasa bile zamanı gelince olur. Her şeyin zamanı var. Allah’a tavekkül et, içtenlikle O’na yalvar. Sabret, bir gün işin olur. Başkasını kıskanmak günahtır ama sizin yaptığınız kıskanma değil imrenmedir. Haset kötü, imrenme güzeldir. Haset, bir nimetin onu hak etmiş olanın elinden gitmesini istemek, birinin nimetini, mutluluğunu, güzel, üstün tarafını çekememek demektir.

Kin, gazap ve düşmanlık

Haset, içte bir duygu olarak kalıp eyleme geçmedikçe sadece hasetçinin kendisine zararı olur. Ama haset duygusu kabarıp haset edilene (kıskanılana) karşı kin, gazap ve düşmanlığa dönüştüğü zaman şerri çok büyüktür. Onun için hasetle nazar değmesi birbirine bağlı şeylerdir. Nazar değmesi de çoğunlukla haset zamanında olur. Haset coştuğu zaman o kişinin nefsi öyle kötü bir nitelik kazanır ki, o duyguyla fırlattığı kötü bakışların kıvılcımı, haset edilen kişiyi zayıf bulunca yıldırım gibi çarpabilir. Bu kötü duyguyla hareket edenler, her türlü fenalığı yapabilir. Haset edilenin elindeki nimet gitmedikçe, o kimse tamamen mahvolmadıkça rahat edemezler. Haset ettikleri kişi o halde durdukça bunlar kendi kendilerini yerler. Demek ki hasedin zararı, işleve geçtiği zaman ortaya çıkar.

* DEVAM EDECEK

DİĞER YENİ YAZILAR