SORU: Almanya’da çalışıyorum. Geçen Ramazan’da Türkiye’ye geldim. Rahatsızlığım nedeniyle orucumu düzenli tutamadım. Ancak Almanya’ya dönünce noksan olan oruçlarımı tuttum. Acaba şimdiden bir ay oruç tutsam önümüzdeki Ramazan’ın yerine geçer mi? Aynen namaz gibi, mesela kılamayacağımız namazın farzını kılıyoruz. (Hidayet Koçak)
CEVAP: Doğmamış çocuğa don biçilmez. Oruç namaz gibi değildir. Yılda bir ay. Zamanı gelince o ay oruç tutulur. Ama o aya yetişmeyen oruç tutmakla yükümlü değildir. Oruç namazla kıyas edilemez. Ayrıca Kur’ân’da farz edilen namazlar birleştirilemez. Mesela sabahla akşam namazı yahut akşamla gece namazı birleştirilmez. Birleştirilebilen namazlar sadece Peygamberimizin içtihadıyla meşru kılınan namazlardır ki bunlar da öğleyle ikindi ve yatsı namazlarıdır. Bu namazlar, Peygamberimizin uygulamasıyla meşru kılınmıştır. Bunlar seferde ve zorunlu hallerde birleştirilebilir. Akşam vakti iki bölüme ayrılır. İlk bölümünde kılınan namaza mağrib, son bölümünde kılınana işa denmiştir. Kur’ân sadece gündüzün son ucu tabirini kullanır. Peygamber zamanında ise mağribe işa-i evvel, yatsıya işa-i ahir (son akşam) denirdi. Rivayetlerde böyle anılır. İşte bu iki namaz da birlikte kılınabilir. Ehl-i Beyt imamları bu namazları birleştirerek kılmışlardır. Ama iki yılın orucunun birleştirilmesi diye bir şey söz konusu olmamıştır.
Kur’ân’ın bütün ayetleri vahiydir
SORU: Namaz kıldığım seccademin yanındaki sehpanın üzerine Yasin-Tebarek-Amme gibi en çok okunan surelerin bulunduğu dua kitabımın sayfalarını açık bırakarak göz ucuyla okuyorum. Bunun bir sakıncası var mı? Beş vakit namazda ilk rekâtlarda Fatiha’dan sonra Ayetelkürsi Suresi’ni okuyorum. Namazın bitiminde de Amenerresulü Suresi’ni ve Selaten Tüncina duasını okuyorum. Bu uygulamam doğru mu? (Gülhan Bor)
CEVAP: Uygulamanızda bir sakınca yok ama neden her ilk rekâtta Ayetelkürsi okuyorsunuz? Peygamberimizin böyle bir uygulaması yoktur. Ayetelkürsi’ye ötekilerden çok ağırlık vermeniz, her ilk rekâtta onu okumanız, bidattır. Kur’ân’ın bütün ayetleri vahiydir ve aynı ağırlığı taşır. Namazınız olur ama bunu alışkanlık haline getirmeniz Hz. Peygamber’in uygulamasına uymaz. Ayrıca Ayetelkürsi bir sure değil, Bakara Suresi’nin bir ayetidir. Ayete sure demek yanlış olduğu gibi sureyi de “süre” şeklinde yazmak da büyük yanlıştır. Çünkü Arapça’da “üs” sesi yoktur. Ayrıca süre Türkçe’dir. Anlamı da başı ve sonu olan bir zaman birimidir.
İki yılın orucunu birleştirmek söz konusu olamaz
Haberin Devamı