SORU: Diyanet Vakfı Yayınları’nda 5-6 profesörün kısaca şöyle bir açıklaması var: “Allah; peygamberi İsa’yı Yahudilerden korumuş, öldürmelerine mani olmuştur. Allah onu kıyametten önce tekrar dünyaya gönderecektir. O zaman bütün ehli kitap olanlar onun peygamber olduğuna İnanacaklar, kabul edecekler fakat bunun faydası olmayacaktır.” Ayrıca aynı açıklamada, “Bu açıklama, 3’üncü surenin
54-56’ncı ayetlerine dayandırılmıştır” diye yazıyor. Elbette Allah yaratıcıdır, her istediğini yapar ama bu, bir sebebe dayanmalıdır. Neden böyle yapsın ki... Peygamber Efendimiz gelmiş, kitaplar gelmiş, ayrıca herkesi Müslüman olarak yaratma gücü de var. Bu konuda sizin yorumunuz nedir? (Koçak Hidayet)
CEVAP: Bu açıklama gerçeği yansıtmıyor. Hayalidir, eskilerin söylediklerini aktarmadır. Kur’ân’a aykırıdır. Tefsirimde bu konuda yazdıklarımı sizinle paylaşayım: “Allah demişti ki: ‘Ey İsa, ben senin canını alacağım, seni bana yükselteceğim, seni inkâr edenlerden temizleyeceğim ve sana uyanları kıyamet gününe kadar inkâr edenlerin üstünde tutacağım. Sonra dönüşünüz bana olacaktır. Ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında aranızda ben hükmedeceğim. İnkâr edenlere gelince, onlara dünyada da ahirette de şiddetle azap edeceğim, onların yardımcıları da olmayacaktır.’ İnanıp iyi şeyler yapanlara da (Allah) mükâfatlarını tam olarak verecektir. Allah zalimleri sevmez. İşte bu sana okuduğumuz, o ayetlerden ve o hikmetli zikir(kitap)dandır” (Al-i İmran: 55-58).
Ruh, insanın hakikatidir
Teveffi, lügatta esas itibariyle bir sayının tam olması, bir işi tam yapmak anlamınadır. Sonradan can almak manasında kullanılmıştır. 55’inci ayette Allah’ın, Hz. İsa’yı vefat ettirdiği yani İsa’nın canını aldığı belirtilmektedir. Gerek bu ayette, gerek Maide 117’nci ayette Hz. İsa’nın vefat ettiği açıklanmaktadır. Buna karşın bazı tefsirciler, Hristiyan inancının etkisiyle Hz. İsa’nın, ruhu ve cesediyle birlikte göğe çıkarıldığını söylemişlerdir. Bir kısım tefsircilere göre de göğe yükseltilen, İsa’nın cismi değil ruhudur. Burada “Seni bana yükselteceğim” hitabıyla kastedilen, Hz. İsa’nın ruhudur. Çünkü ruh, insanın hakikatidir. Ceset, emanet elbise gibidir. Artar, eksilir. Değişmeyen insanın ruhudur (Tefsirul-Menar: 3/316-317). Bu görüş, ayetin ruhuna daha uygundur. Zira:
Kur’ân-ı Kerîm, Allah’ın yasasında değişiklik bulunmadığını söylüyor. İsa’nın, cismiyle birlikte göğe yükseltilmesi, Allah’ın arzdan çıkan maddelerin tekrar arza dönecekleri hakkındaki kesin yasasına aykırıdır. Madde, madde olarak ve doğasında bir değişiklik olmadan, dış etkenler bulunmadan yukarı kalkmaz. Hiçbir beşere böyle bir şey olmamıştır.
* DEVAM EDECEK
Hz. İsa hakkında tutarsız bir yorum
Haberin Devamı