SORU: Saygıdeğer hocam, resmen evli olan bir adam kanser hastalığı çekiyor, bu yüzden de beyin ameliyatı oldu. Çalışamadığı için evini de geçindiremiyor. İki çocuğu var. Kirada oturmakta. Hayır sahipleri ara sıra sigortasını yatırıyor. Resmi nikâhından ayrılırsa hanımına babasından maaş takdir edilecek. Kâğıt üzerinde boşanmış gözükecekler ama yine beraber yaşayacaklar. 3 talak esasına göre ve diyanetin de fetvasına göre resmi ayrılışlarda bir talak giderse ve resmi evlilik biterse bunlar tekrar resmi evlilik yapmadan dini nikâh esasına göre beraber yaşayabilirler mi? Kişi bu maaşı, haram olacağı korkusuyla almaktan çekiniyor. Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun oluruz. (Ahmet Tombul)
CEVAP: Talak ve Bakara Surelerinin açıklamasına göre boşama ancak gönülden kararla üç ayda ve iki şahidin huzurunda tamamlanır. Hâkimin sadece kâğıttan resmi kaydı silme kararıyla boşama tamamlanmaz. Yalnız taraflardan biri, meselâ kadın mahkemeye vermiş de mahkeme boşama kararı almışsa o zaman talak geçerlidir. Artık kocanın, kadın üzerinde bir tasarrufu kalmaz. Ama karı koca evliliklerini sürdürme kararında oldukları halde sırf kadının, babasının maaşını alması için bu yola başvurmuşlarsa dini nikâh bağı tam kopmaz ama alınan maaş haramdır. Çünkü yasaya aykırıdır. Yasa ancak kocası ölmüş veya boşanmış kadınlar için bu hakkı tanımıştır. Oysa kocası var, ama maaş almak için hileli boşanma yapmışlar. Bu, devleti aldatmadır, fakir fukaranın hakkını çalmadır. Yasanın tanımadığı bir hakkı hileli yollarla almak caiz değildir. İslâm’da doğruluk dürüstlük esastır.
Hz. Ayşe’nin yaşı
SORU: Sayın Hocam, Hz. Ayşe’nin Hz. Fatma ile yaşıt olduğunun kaynağı nedir? Hz. Ayşe’den rivayet edilen hadislerde peygamberimizle nişanlandığı dönemde “biz bahçede oynuyorduk...” diye başlayan bölümler var. Yanlış mı biliyorum? (Tahsin Mert)
CEVAP: Usdulğabeye, Temyizussahabeye bak. O tür rivayetlerin amacı Ayşe’yi çocukluğundan itibaren Peygamber’in yanında büyümüş göstermektir. Tabii bunda Ayşe’nin kendine övünme payı da rol oynamıştır. Ama bu rivayetleri bilimsel olarak değerlendirmek, gerçekleri görmek gerekir. Her rivayet doğru mu? Neticede rivayet? Yani söylenti.