Hazretlere iftiradan Allah’a sığınmalı

Haberin Devamı

SORU: Sayın Süleyman Ateş, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlânâ’nın 5 vakit namaz kılmadığı, Ramazan’da oruç tutmadığı biliniyor. Bunlara bir yorum getirir misiniz? (Hüseyin Can)

CEVAP: İnsan bu iftiraları yazarken biraz sıkılmalı. Siz Hacı Bektâş-ı Velî’nin Makalatını okudunuz mu? Mevlânâ’nın eserini okudunuz mu? “Ben Mustafa’nın bendesiyim” diyor Hz. Mevlânâ. Ömürlerini ibadetle geçirmiş, bu sayede yücelmiş, Hakk’a ermiş insanları namaz kılmamakla suçlamak iftiranın en iğrencidir. Allah’a sığınırım bu tür iftirayı üretenlerden. Hacı Bektâş-ı Velî, Horasan’dan Anadolu’ya gelmiş, Peygamber Sünnetine göre yaşamış, Ahmed Yesevî yolunda bir Hak eridir. Ama bugün Bektâşî diye bilinen tarîkatin, gerçekte Hacı Bektâş ile bir ilgisi yoktur. Hacı Bektâş’ın eserleri ortada. Bu eserlerde dine, sünnete aykırı hiçbir şey mevcut değildir. Yunus Hacı Bektaş’ın öğrencisinin öğrencisidir. Hacı Bektaş; Mevlânâ, Taptuk Emre, Yunus Emre. Bunlar dinin ruhunu yaşayan, nefsin kaprislerini kırıp yücelmiş mana erleridir.

İşte Hacı Bektaş’tan, Mevlânâ’dan, Taptuk yolundan feyz almış Yunus Emre’nin görüşü:

“Şeriat tarikat yoldur varana Hakikat ma’irfet andan içeru.”

Bilinçli şekilde yapılan ibadet

SORU: Ben her zaman yatmadan önce 5 vakit namazı hariç, Allah için iki rekat, bazen iki’şer rekat olmak üzere 4 rekat namaz kılarım. Fakat bu namazda (Fatiha, ek sure, rükû ve secdedeki) tesbihleri hep Türkçe okurum. Yani bilinçli şekilde namaz kılıyorum. Fakat inanır mısınız bu namazda gözlerimden yaş akıyor. Tüylerim diken diken oluyor, çok mutlu ve çok huzur içinde kılıyorum. O beş vakit bilinçsiz kıldığım namaz, şu Allah için bilinçli kıldığım iki rekat nafile namaz etmez. Çünkü bu namazda ne dediğimi biliyorum. Gerçekten de namazın değerini şimdi daha iyi anladım. Bilinçli ve bilinçsiz ibadetlerin arasında dağlar kadar fark olduğunu daha iyi anladım. Siz bu görüş ve uygulamam hakkımda ne dersiniz hocam? (Osman C.)

CEVAP: Ne mutlu size. Hasan-ı Basrî’nin dediği gibi zerre miktarı salim vera’(saf dindarlık), bilinçli olarak Allah’ı düşünme, yıllarca bilinçsiz ibadetten hayırlıdır. İbadette önemli olan dil değil, duygudur. Türkçe ibadette daha bilinçli ve ve konsantrasyonun daha iyi ise öyle yap. Allah bizden gönül istiyor; söz değil.

DİĞER YENİ YAZILAR