Hangi miktarda mal veya paraya zekât gerekir?

Haberin Devamı

SORU: Zekât yükümlülüğü getiren mal varlığının nasıl hesaplanıp değerlendirileceğini açıklar mısınız? (Kemal Kaya)

CEVAP: Kişinin elinde nisap miktarı mal veya paranın bir yıl kalmış olmasıyla zekât gerekir. Ancak burada yılın başıyla sonuna itibar edilir. Diyelim ki yılın başında elinizde zorunlu ihtiyaçlarınızdan fazla olarak birikmiş 3000 YTL var. Bu miktar, nisap miktarını doldurmaktadır. Bu para sene ortasında 2000 YTL’ye düştü ama sene sonunda yine 3000 YTL’ye çıktı. Bu 3000 YTL’nin yüzde 2.5 oranında zekâtını vermeniz gerekir. Ama yıl başında 3000 YTL’niz varken yıl sonunda bu 2000 YTL’ye düşmüş ise zekât gerekmez. Yahut yıl başında 2000 YTL’niz varken yıl sonunda 3000 YTL’ye çıksa yine zekât gerekmez. Çünkü nisap miktarı malın, tam bir yılı doldurması gerekir. Nisap miktarı malınız var. Bunun zekâtını verdiniz. Ertesi yıl arttı. Yine tüm mal varlığınızı hesaplayıp yüzde 2.5 oranında zekât verirsiniz.



***




Özürsüz kılınmayan namazın kazası yoktur

SORU: 1- Geçmişte özürsüz olarak kılmadığımız namazların kazasını kılmak bid’at mıdır? 2- Kasten adam öldürmenin cezası Kur’ân’a göre nedir? 3- Ölülere sadece dua okusak yeterli olur mu?

CEVAP: 1- Kaza namazı kılmak bid’attır. Ancak bir özür dolayısıyla kılınamayan bir iki günlük namazlar sırasıyla kılınır. Sonra içinde bulunulan vaktin namazı kılınır. Özürsüz olarak kılınmayan namazların kazası yoktur. Onun için tövbe etmek gerekir. 2- Haksız yere adam öldüren kişinin Kur’ân’a göre cezası idamdır. Ancak günümüzde kanunlar adam öldürmenin cezasını hapis olarak belirlemiştir. Artık devletin yasası ne ise o uygulanır. Amaç toplumda güvenliği ve asayişi sağlamaktır. 3- Peygamberimiz ölülere dua etmiştir. Kur’ân okumak şahsın kendisi için ibadettir. Kişi okuduğu Kur’ân’ın ardından dua edip ölülerini de anarsa onlar da bundan şad olur.

DİĞER YENİ YAZILAR