Soru: Eşim 2.5 aylık hamile. Kendisinin kronik bir rahatsızlığı var ve sürekli ilaç kullanıyor. Bebek aldırmanın günah olduğunu biliyorum. Ancak tıbbi tahlil ve tespitlerle sakat doğacağı kesinlik kazanan bir çocuğu aldırmak günah mı? Zihinsel veya bedensel özürlü bir çocuk dünyaya getirmek yerine ondan vazgeçmek İslâm'a ters düşer mi? Ayrıca Allah'a inancım güçlü fakat namaz konusunda kendimi bir türlü disipline edemiyorum. Namaz kılmadığım için büyük suçluluk duyuyorum. Namazını huzur içinde kılan bir Müslüman olabilmek için sizden bir yol göstermenizi rica ediyorum. (Yusuf Turgut)
Cevap: Sakat, zihinsel özürlü olacağı saptanan bir bebeği, henüz dört ayını doldurmadan aldırmak caizdir. Bundan sonrası ebeveynin vicdanına kalmıştır. Tahlillerin zamanında yaptırılıp geciktirilmeden karar verilmesi gerekir. Diğer sorunuza gelince, namazınızı huzurlu kılmak, kendi elinizdedir. Namaza durduğunuz zaman kendinizi konsantre etmeye çalışacaksınız. Başlangıçta zorlansanız bile zamanla bu sizde normal hale gelecek ve namazınızı daha huzurlu kılacaksınız.
Peygamber Efendimiz için düzenlenen bir salavat
Soru: Çanakkale Savaşı'nda bir Türk askeri ölmeden önce arkadaşlarına salât-i münciye'yi okumalarını tavsiye etmiş. Salaten tuncina bir ayet midir yoksa bir dua mı? Hikmeti nelerdir? Bilgi verir misiniz?
Cevap: Salât-i münciye adıyla ünlü olan salaten tuncina, Peygamber Efendimiz için düzenlenmiş bir salavat-ı şerifedir. Özellikle felaket, sıkıntı zamanlarında bu salavatın okunması gelenek halini almıştır. Bu salavatın metni ve manası şöyledir:
Allahumme salli âlâ Muhammedin ve âlâ âli Muhammed. Salaten tuncîna min cemîi'1-âfât ve takdî lenâ cemîa'l-hâcât ve tutahhirunâ bihâ min cemîi's-seyyiât ve tarfeunâ bihâ a'lâ'd-derecât ve tubel-liğunâ bihâ aksâ'l-ğâyat min cemîi'1-hay-râti fi'1-hayâti ve ba'de'l-memât. (Allahım, Muhammed'e ve Muhammed ailesine, soyuna rahmet eyle. O rahmet sayesinde bizi bütün afetlerden, belalardan, sıkıntılardan kurtar, o rahmet (acıma) ile bizim tüm dileklerimizi yerine getir, onunla bizi tüm kötülüklerden temizle, onunla bizi en yüce derecelere ulaştır, onunla bizi en son amaçlara, hayatta ve ölümden sonra bütün iyiliklere ulaştır.)
Hangi durumlarda kürtaj caizdir?
Soru: Eşim 2.5 aylık hamile. Kendisinin kronik bir rahatsızlığı var ve sürekli ilaç kullanıyor. Bebek aldırmanın günah olduğunu biliyorum. Ancak tıbbi tahlil ve tespitlerle sakat doğacağı kesinlik kazanan bir çocuğu aldırmak günah mı?
Haberin Devamı