Gönülden tövbe edeni Allah affeder

Haberin Devamı

SORU: Bir okurunuzun sorusuna verdiğiniz cevapta, geçmiş namazların kazasının gerekmediğini yazmıştınız. Düzenli olarak namazlarımı kılıyordum. İşe başladıktan sonra 2 senedir namaz kılmıyorum. Sadece 5-6 kere cumaya gittim. Bu durum beni rahatsız ediyor. Bile bile namaz kılmamam, imanımın eksilmesinden mi? Yeniden namaza dönmeyi nasıl başarabilirim?

CEVAP: Namaz kılmak İslâm dininin olmazsa olmazlarındandır. Kılmayanın cehenneme gideceğine inanan kılar. Kur’ân, “Suçlulara, ’Sizi şu yakıcı ateşe ne sürükledi’diye sorulunca onlar, ’Biz namaz kılanlardan olmadık’(Müddessir: 41-43)” buyuruyor. Buna kesin inanan namazını kılar. Kılmazsa onun imanı gerçek iman, yönlendirici ve caydırıcı iman değildir. Bile bile namaz kılmayan kimse, Kültür Müslümanıdır. Bu kimse pişman olur da namaza başlarsa, Kültür İslâmı’ndan Eylemli İslâm’a geçmiş olur. Artık onun, bile bile yıllarca kılmadığı eski namazların kazasıyla uğraşmasına gerek yoktur. Çünkü Hz. Peygamber zamanında bile bile yıllarca terk edilmiş namaz olmamıştır. Bu durumda olan kişi tövbe eder, af diler. Bir daha namazını bırakmaz. İstediği kadar namaz kılar ama kaza demesine gerek yoktur. Gönülden tövbe edeni Allah affeder. Karar verin. Bir an önce namaza başlayın. Bunun mazereti yoktur.

*****


HANGİ NAMAZLAR CEM EDİLEREK KILINIR?

SORU: Çalışan bir bayanım. Namazlarımı her zaman vaktinde kılamıyorum. Annem “İşteyken öğlenle ikindiyi beraber kılabilirsin” diyor. Eşim bunun yanlış olduğunu söylüyor. Bu konudaki yorumunuz nedir? (S. D.)

CEVAP: Namaz 5’tir ama iş ve vakit yokluğu, sıkışıklığı, yolculuk gibi durumlarda öğleyle ikindi, akşamla yatsı birlikte kılınabilir. Yani bu namazlar cem edilerek kılınabilir. Peygamberimiz yolculuklarda genellikle böyle yapardı. Yolcu olmadığı zamanlarda da ümmete kolaylık olsun diye bazen cem ederek kılmıştır. Bu konuda çeşitli hadis kitaplarında rivayetler vardır. Ehl-i Beyt imamları, özellikle Peygamberimizin dördüncü göbekten torunu olan Cafer-i Sadık Hazretleri ve diğer 12 İmam Hazretleri de namazda öğle-ikindi ve akşam-yatsının cemle kılınacağı hakkında fetva vermişlerdir. Elbette

5 vakit ayrı ayrı kılmak gerekir ama hiç kılmamaktansa 3 vakitte 5 namazı kılmak da iyidir.


DİĞER YENİ YAZILAR