Ahmet Kemal adlı okurum, rüyasında kendisine muska yapıldığı, kardeşinin birkaç kez “Perdeyi aç, perdeyi aç, perdeyi açmaya devam et” dediğini anlattıktan sonra, “Allah’a inancım büyük. Hurafelere inanmıyorum. Rüyamı kısaca yazmaya çalıştım. Bu konuda beni aydınlatır mısınız?” diyor.
CEVAP: Bana göre size gösterilen rüya hurafe değil, hakikattir. Size gönül gözü üstündeki perdeleri açmanız tavsiye ediliyor. İnsanın baş gözü yanında gönül gözü de vardır. O açılınca insana birçok gizemler, manevi bilgiler açılır, görünür. İşte Allah’a yönelerek, Allah sevgisiyle dolarak gönül gözünüzün üstündeki perdeleri açmanıza işaret edilmiştir. Bu güzel bir şey.
Yüce Allah kardeşiniz biçiminde görünen iki ruhani aracılığıyla size böyle bir mesaj vermiştir. Tabii bu iş, tasavvuf alanına girer. Bunun da uzmanları vardır ama öyle her kıyafet şeyhine gönül kaptırmak da doğru değildir. Çünkü tasavvuf şekil değil, ruhtur. Kıyafet değil, gönüldür. Şair Muharremi şöyle demiş: “Tasavvuf, dervişin üstünde çirkin dokumadan yapılmış yamalı hırkayla karşına çıkması değildir. O siyah, beyaz çizgilerle dokunmuş kıyafet içinde adam sanki alaca kargadır. Asıl tasavvuf, herkes gibi elbise giymek ve o elbise içinde kişinin Allah’tan korkar ve O’na saygı duyar olmasıdır” (Beyanu Ahvalis-sufiyye, vrk: 114 a).
İmamla birlikte kılınan namazda tehir cemi
SORU: Tek başına kılınan namazlarda takdim ceminden önce vakit namazı, sonra vakti gelmemiş olan namaz kılınıyor. Tehir ceminde ise önce vakti geçen namaz, sonra vakti gelen namaz kılınıyor. Cemaatle camide hoca önderliğinde kılınan namazlarda tehir cemi nasıl yapılmalıdır? (Ahmet Ferit Akpak)
CEVAP: Cemaatle kılınan namazda eğer hep birlikte cem yapılacaksa her iki cem de olabilir. Ama öğle vaktinde imama uyup ikindi namazını kendi başına cem etmek isteyen bunu kanaatime göre yapabilir. Bu takdim cemidir. Fakat kişi tehir cemi yapamaz. Yani ikindi vaktini imamla kılıp ardından öğle namazını kılması olmaz. Çünkü ikindi namazından sonra öğle namazı kılınmaz. Eğer bu zat ikindi vakti girdikten sonra tehir cemi yapmak istiyorsa önce kendi başına bir kametle öğle namazını ardından da imama uyup ikindi namazını kılar. Benim kanaatim budur. Gerçi fıkıh kitaplarına bakarsanız kişi kendi başına kıldığı namazları cem eder. Ama imamla beraber kıldığı namazda imam cem etmiyorsa ona uymuş olan kimsenin de cem etmemesi gerekir. Daha doğrusu böyle bir uygulamadan söz edilmez.
Gönül gözü
Haberin Devamı