SORU: Son günlerde genç eş alma konusu gündeme geldi. İnternetteki bir sitede Peygamberimizin eşlerini ve evliliklerini araştırdım. Hz. Ayşe dışında, aldığı hanımların tamamının kemale ermiş olduklarını, Hz. Ayşe’nin de öyle anlatıldığı gibi çok küçük olmadığını, nişanlısından ayrıldığını okudum. Ama bazıları yaptıkları evlilikler için Peygamberimizi örnek veriyor. Ancak onun yaşlı kadınlarla da evlendiğini nedense söylemiyorlar? Yaptıklarını Peygamberimizin sünneti olarak takdim ediyorlar. Sizin bu konudaki yorumunuz nedir? (Kenan Tüfekçi)
CEVAP: Evlenmek sünnet olsa da gençle veya yaşlıyla evlenmek sünnet değildir. Çünkü sünnet, dini nitelikteki eylemler için kullanılan bir terimdir. Yemek, içmek, uyumak gibi doğal olayları sünnet diye nitelendirmek dinin ruhuna uygun değildir. Bunlara olsa olsa âdet anlamında sünnet denilebilir. Konuya gelince, Hz. Peygamber’in ilk eşi kendisinden birkaç yaş büyüktü. Ama Sevde dışındaki eşleri öyle sanıldığı gibi kâmil kandınlar değillerdi. Hepsi de evlenmiş kocaları ya ölmüş veya onlardan ayrılmışlardı. Ancak hepsi yaş itibariyle kendisinden küçüktü. Kiminin çocukları da vardı. Bakire olarak aldığı tek hanımı Hz. Ayşe 18-20 yaşlarında, kendisi de o sırada 52 yaşındaydı. Musnedu Ömer el-Faruk’da kaydedildiğine göre Hz. Ömer de Hz Ali’nin kızıyla evlenmiştir ki, kendisi o sırada
57 yaşlarında, kız ise 13-14 yaşlarındaydı.
Taraflar birbirlerini kabul ettikten ve aralarında karşılıklı sevgi bulunduktan sonra yaş farkı önemli olmayabilir. Sorunuzda söz konusu edilen Halis Ağa’nın evliliği genelde hoş karşılanmasa da ne dine ne de kanuna aykırı bir olay değildir. Batı toplumlarında bu durum tuhaf karşılanır ama Halis Ağa’nın doğup büyüdüğü Güneydoğu Anadolu’da böyle evlilikler normaldir. Hatta Avrupa’da bile bunun örnekleri vardır. 89 yaşındaki zengin bir Alman, 27 yaşındaki Etiyopyalı mankenle evlenmiştir. Ünlü sinema oyuncusu Charlie Chaplin, Avrupalı çok genç bir kızla evlenmişti. Dünya kadar evlenmeyen, evlenemeyen, saldırıya uğrayan, kötü yollara düşürülen zavallı kızlar var. Bunları düşünen yok da Halis Ağa’nın eşine acıyan çok. O kızcağız durumundan memnun olmasa evlenmez, ailesi de buna razı olmazdı. Dine ve yasaya aykırı olmayan, tarafların gönül rızalarıyla yapılmış olan evlilikleri paparazzi konusu yapmayı doğru bulmuyorum. İnsanların özel hayatlarıyla uğraşmak, aile içi işleri karıştırmak Kur’ân’a göre yasaktır.
“Genç eş almak dinimize uygun mu?”
Haberin Devamı