* DÜNDEN DEVAM
Kısa ömürlü insanlar için uzun gelen süre, Yaratan’a göre bir andan ibarettir. Her şeyden önce Müslümanların birlik olması, iki Filistin örgütünün düşmanlığı bırakıp uzlaşmaları gerekir. Onların hasımlığı, İsrail’in ekmeğine yağ sürer. İsrail’i bu saldırısının dinden kaynaklandığını düşünmek doğru değildir. Hiçbir din, masum insanları öldürmeyi önermez. Tevrat’ın çıkış kitabında şöyle buyurulur: “Kötülük için çokluğun peşinde olmayacaksın... Eğer düşmanının kaybolan öküzüne yahut eşeğine rastlarsan mutlaka onu kendisine geri vereceksin. Eğer senden nefret edenin eşeğini yükü altında çökmüş görürsen onu kendi haline bırakmayacaksın, mutlaka onu kurtaracaksın... Suçsuzu, iyi insanı öldürme... Ve garibe haksızlık etmeyeceksin. Siz garipliğin ne olduğunu bilirsiniz. Çünkü siz de Mısır diyarında gariptiniz” (K. Mukaddes, Çıkış: 23. bölüm).
Kitap böyle söylüyor ama insanlar dini kendi istedikleri biçimde yorumlayıp saldırı aracı yapıyorlar. Az da olsa İsrail’in içinde dinin özüne bağlı insanlar da var. Onlar bu acımasız saldırıyı tasvip etmiyor. Nitekim gazetelerin yazdığına göre bir İsrail pilotu, ülkesinin katliam yaptığını söyleyip görevinden ayrılmış. Geçen cumartesi Yahudi sinagogunda savaşta ölen Filistinliler için dua edilmesi de güzel bir inceliktir. Bir yandan yaralarının ıstırabıyla, bir yandan açlıkla, yoklukla pençeleşen Filistin halkına yardım etmek gerekir. Herkes elinden ne gelirse, gönlünden ne koparsa yardım olarak göndermeli. Beş lira on lira, Filistin halkına yardım etmek dinimizin emrettiği kardeşliğin gereğidir.
Namaz oturuşunda dua
SORU: Namazlarda Rabbena ve Salli-Barik duaları okunmadığı takdirde farz yükümlülüğü kalkmış olur mu? (Tunç Alp)
CEVAP: Namazda son oturma farzdır. Bu esnada Subhanellah gibi tespih de okunabilir, dualar da... Sadece ettehiyyatu okunup selam verilse de farz yerine gelmiş olur.