SORU: 1- Bir arkadaşımın ifadesine göre kendisinin mensup olduğu grup, oruçlarını et yememek şartıyla tutuyorlarmış. Dinimizde böyle bir oruç şekli var mı?
2- Sizin bir yazınızda kadınların özel günlerinde namaz kılabileceklerini okudum. Ben 14 yaşında olduğumdan annem her konuda beni yönlendiriyor. Özel günlerimde Kur’ân okumama tepki gösteriyor. Ben bu durumda nasıl bu dediğiniz farzı yerine getirebilirim?
3- Birinden büyük bir evliyanin felsefeyle uğraştığından Allah tarafından cezalandırıldığını duydum. Bu doğru mu? (Aysel Tuncel)
CEVAP: 1- Dinimizde et perhizi şeklinde bir oruç yoktur. Oruç, şafak atmasından gün batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkide bulunmamak suretiyle tutulur. Et yememek oruç değil, perhizdir. Benzeri perhizler Hıristiyanlarda da vardır.
2- Kadınların özel günlerinde ibadet yapamayacağı hakkında bir ayet yoktur. Kur’ân böyle bir yasak getirmemiştir. Sen namazını kılarsın, annen seni engelleyemez. Anne Kur’ân okumana mani olursa günah işlemiş olur. Çünkü namaz kılana, Kur’ân okuyana engel olmak en büyük günahlardan biridir.
3- Ben, felsefeyle uğraştığı için cezalandırılan bir evliya bilmiyorum. Bunlar saçma sözlerdir. En büyük velilerden Muhyiddin ibn Arabi, İmamı Gazali ve Hz. Mevlânâ aynı zamanda büyük birer filozoftur. Sadreddin Konevi, Bedreddin Simavi de filozof velilerdendir. Felsefeyle uğraştığı için cezalandırıldığını söyleyen kişi evliya değil, softanın biri olmalıdır veya bu haberi yayanlar softalardır.
‘Şahitliği Allah için yapın’ Tutarsız fikirler yaymayın
SORU: Sayın hocam, talakta şahit konusunda kesin bir icma söz konusu mu?
CEVAP: Kur’ân’da açık hükmü bulunan konularda icma ve kıyas aranmaz. Talak Suresi şöyle der: “Sürelerinin sonuna vardıklarında ya onları güzelce (yanınızda) tutun yahut güzellikle onlardan ayrılın. (Eşinizi yanınızda tutmak veya ondan ayrılmak için) içinizden adaletli iki kişiyi de şahit tutun. Şahitliği Allah için yapın. İşte içinizden Allah’a ve son güne inanan kimseye öğütlenen budur. Kim Allah(ın yasakların)dan sakınırsa (Allah) ona bir çıkış (yolu) yaratır” (Talak: 2).
SORU: Namaz kılma ve abdest alma şekli Kur’ân’da neden yok? (Cengiz Uçar)
CEVAP: Maide Suresi’nin 6. ayetini okursanız abdest alma şeklini öğrenirsiniz. Nisa 102. ayet okuyun, rükû ve secdeyi emreden ayetleri okuyun. Kur’ân’ın açık ifadesiyle bütün ilahi dinlerde namaz vardır. Hz. İsa’nın ağzından,“Rabbim bana namaz kılmayı, zekât vermeyi tavsiye etti” (Meryem: 31) buyurulmaktadır. Hıristiyan mezhepleri namazın şeklini değiştirmiş olsalar da aynen bizim gibi rükûlu secdeli namaz kılan Nesturiler vardır. Gidin Mardin’e, oradaki Süryanilerin namaz kılışlarını görün. Namaz kılmak istemeyen kılmaz ama böyle tutarsız fikirleri yayıp da saf insanların kafasını karıştırmanın ne âlemi var?