SORU: Bakara Suresi 186’ncı ayet, “... bana dua eden duacının duasını kabul ederim/karşılık veririm\’85” buyurmaktadır. Hatırlayamadığım birçok ayette “layıkıyla imanın” nasıl olduğu anlatılıyor. Layıkıyla iman etmediğimiz zaman dua etmek boşuna bir emek midir? Allah’a, Peygamberimize ve Kur’an’a şüphe etmeden inanıyorum. Namaz olmazsa layıkıyla ibadet olmaz mı? Bu ayeti o kadar çok düşünüyorum ki bazen içinden çıkamıyorum. Tanrı’dan en küçük isteklerimin bile kabul görmeyeceği kuşkusu uyanıyor içimde. Bu düşünce beni rahatsız ediyor. Gelgitler yaşıyorum. Namaz kılmasam bile dua etmeye devam etmeli miyim? (Barış)
CEVAP: Duanın kabul edilmesi, başta dua edenin iradesine bağlıdır. Kişi inanmadan dua ederse o dua kabul edilmez. Çünkü Allah, kalbin dışından çıkan, yani inançsız ve ihlassız duaları kabul etmez. Kişi niçin dua eder? Dua, Allah’tan muradını, dileğini yapmasını istemektir. Allah’a inanmayan insan dua eder mi? Etse bile onun duası hedefsiz duadır. Allah’a kesin inanmak ve duanın kabul edileceğine de inanarak dua etmek gerekir. Böyle kesin inanç ve ihlasla yapılan duaları Cenabı Allah, hayırlı ise kabul eder, değilse etmez. Yahut duanın yararını ahirete bırakır. Hasılı dua çok güzeldir, ibadetin beynidir. Allah naçar kalanın imdadına yetişir.
Eş seçiminde ana babanın rızası gerekir mi?
SORU: Bir insan evlenmeye karar verip eşini seçtiğinde aileler hangi noktada etkili olmalıdır? Ben inançlı ve dindar bir insanı eş adayı olarak seçtim. Böylece daha inançlı ve bağlı bir yaşam sürmek mümkün olacaktı. Fakat ailem kültürel olarak farklı olduklarını ileri sürerek bu seçimime karşı çıktı. Ne yapmalıyım? (Pınar)
CEVAP: Peygamberimiz buyurmuşlar ki: “Dört özelliğinden dolayı kadınla evlenilir. Güzelliğinden, soy sopundan, malından ve dindarlığından. Sen dindar olanı seç, mutlu olursun.” Dindarlık her şeyin başında gelir. Soy sop önemli ama dinin üstünde değil. Peygamber’in oğlu olmak bile insana din üstünde değer katmaz. Şimdi seçtiğin eş gerçekten dindar ve iyi huylu ise anne baban seni engelleme hakkına sahip değildir. Çünkü evlenmek senin seçimine bağlıdır. Ancak bu husus Hanefi hukukçuların görüşüdür. Öteki mezhep hukukçularına göre kadının evlenebilmesi için velisinin yani babası, kardeşleri veya amcalarının muvafakati gerekir. Kadın, velisinin izni olmadan evlenemez. Ebeveynini kırma ama seçiminde de onları ikna etmeye çalış. Allah’tan hayırlısını iste.