Vatan gazetesinin, “Time Dergisi’nin 6 bin araştırmaya dayanarak ilginç bir sonuca ulaştığı” başlıklı haberinde belirtildiğine göre bilim dünyası yıllar boyunca dua ve ibadetin insan sağlığına olan etkilerini inceledi. Dinin son dönemde insan hayatında öneminin yeniden artmaya başlamasıyla birlikte 2000 yılından bu yana tam 6 bin yeni araştırma yayınlandı. Bu araştırmaları değerlendiren Time Dergisi de bilim dünyasının yavaş yavaş duanın gücü konusunda ikna olmaya başladığını yazdı. Pittsburg Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre düzenli olarak ibadethaneleri ziyaret edenlerde ömrün 2-3 yıl uzadığı tespit edildi. Aynı etkinin düzenli dua ve ibadet edenlerde de görüldüğü belirtildi.
Psikolojik bir etki sağlıyor
Uzmanlar, “Uzun yaşamla dini bir gruba katılmanın birbiriyle ilişkili olduğunu” açıkladı. Bilim adamları dua edilen kişinin sağlığının bu durumdan nasıl etkilendiğini de inceledi. Buna göre dua edilen kişi, eğer bir başkasının kendisi için dua ettiğini bilirse tedavisi hızlanıyor. Ancak birilerinin kendisi için dua ettiğinden habersiz olan kişilerde bu etki görülmüyor. Uzmanlar bunu “Placebo” etkisine benzetiyor. Yani ağrı kesici diye verilen şeker haplarının bir hastanın ağrılarını geçirmesi gibi, bir kişinin kendileri için dua ettiğini bilen hastalar da bunun “kendilerini iyileştireceği” düşüncesi yarattığı ve psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmelerini sağladığı düşünülüyor.
“Gizlice, içten dua ediniz”
Haber böyledir ama duanın etkisi, sadece hastanın kendisine dua edilmesini bilmeleriyle oluşan psikolojik bir durumdan ibaret değildir. Hz. Peygamber’in, ibadetin beyni saydığı duanın büyük etkisi vardır. Dua edenin hem kendisine hem de dua edilen insana etkisi büyüktür. Nice hasta vardır ki kendisi için yapılan duayla şifa bulmuş, dua edilen kişinin bundan haberi bile olmamıştır. Bundan dolayı yüce Allah, “Rabbinize yalvararak ve gizlice (içten) dua ediniz” (Araf: 55), “Kullarım, sana beni sorar(lar)sa (söyle): Ben (onlara) yakınım. Dua eden, bana dua ettiği zaman onun duasını kabul ederim” (Bakara: 118).
“Dua, sağlıklı yaşamaya yardımcı olur”
Haberin Devamı