‘Din ve Bilim Üzerine Beyaz Yorumlar’- 1

Haberin Devamı

Riyad arkadaşlarımdan, eski milletvekili mühendis Turhan Utku, Din ve Bilim Üzerine, başlığını taşıyan değerli bir inceleme eseri yayınladı. Henüz basımından önce kitabı gözden geçirme fırsatı bulmuş ve bazı önerilerimi yazara bildirmiştim. Sanıyorum benim gibi bazı mürekkep yalamışlara da kitabı inceletmiş olan yazar, sonunda bu önerileri de dikkate alarak yeni eklemelerle kitabı daha da büyüterek yayınlamıştır.

Yazarın, önsözünde, kitabı her şeyden önce kendisi için yazdığını belirten söylemi, İTÜ’deki öğrencilik yıllarından beri, kafasındaki sorulara bir cevap bulmak için yazdığı anlamına gelmektedir. Benzer soruların birçoğu, pek çok insanın kafasında vardır. Bu bakımdan “Din ve Bilim Üstüne Beyaz Yorumlar” kitabı, insanların kafasında dolaşan benzer soruların birçoğuna yanıt olabilir niteliktedir.
Batı dünyasında Galileo, Kilise tarafından engizisyonda sorgulanmıştır. Bu yüzden uzun yıllar pek çok bilim adamı ya yakılmış ya da çok ağır cezalara çarptırılmıştır. Benzer duruma İslam dünyasında pek rastlanmamakla beraber, 1550’lerden sonra pozitif bilimlerin medreselerden çıkartılmasıyla bilimle din arasında ciddi bir ayrışma ve dolayısıyla çatlak oluşmuş, bilimle din arasındaki doğal ortaklık bozulmuştur.

Batı dünyasında bilim, kurbanlar vere vere gelişirken İslam dünyasında 16. yüzyıldan bu yana pozitif bilim adına hiçbir şey yapılmamış, parlayıp sönen bir iki yıldız dışında beklenen kalıcı yıldızlar görülmemiştir. Onun için Osmanlıda, Fatih dönemini bir istisna sayarsak, ciddi bir bilimsel çalışmaya, yıldız bilim adamlarına rastlayamıyoruz.

Bilim ve din tarihine de kısaca göz atan yazar, bilimin yanlışlanabilir bilgi türü olduğuna; dinin ise, doğal olarak dogmatik bir yapıya sahip bulunması gerektiğine dikkat çekmektedir. Evrenin yaratılışı konusunda Kutsal Kitapların ve bilimin söylemleri karşılaştırılmaktadır. Kutsal Kitapların, canlıların ve bunların doruğunda bulunan insanın yaratılışı hakkında söylediklerinin, bugünkü bilgilerimiz çerçevesinde nasıl yorumlanabileceği hakkında görüşlerini belirtmektedir. Bu noktada evrim konusuna da değinmektedir.

* DEVAM EDECEK

DİĞER YENİ YAZILAR