SORU: Memur emeklisiyim. Çocuklarım kendi yuvalarını kurdu. Kimsenin bize ihtiyacı yok. Ben ve eşim Beytullah’a gitmek istedik ama sorun para. Evimiz var. Ancak benim emekli maaşımla geçinemiyoruz. Bankada biraz birikimim var. Umreye gitmek için en az 10.000 TL gerekiyormuş. Faize bulaşmış parayla umreye gidilir mi? Eğer gidersek Türkiye’ye döndüğümüzde geçimimiz mümkün olmayacak. Bu şartlarda umreye gidebilir miyiz? Umre farz mı sünnet mi? (K. A.)
CEVAP: Az çok bir maaşınız var. Hac size farzdır. Faiz bulaşmış, bilmem ne diye düşünmeyin. Bankanın verdiği mevduat faizinin, Kur’ân’ın yasakladığı riba (yani tefe) olduğu kanaatinde değilim. Zaten emekli sandığının verdiği maaşa da faiz bulaşır. Bunlara aldırma, gidebilirsen umreye veya hacca git. Geldikten sonra aynen bugünkü yaşantını devam ettir. Namazını kıl, orucunu tut. Allah’ı unutma. İşte Müslümanlık budur. Ancak fakir vatandaşa verilen ödünçten, enflasyon üzerinde faiz almak ribadır, haramdır. Bankalar fakir değil, yatırım kuruluşlarıdır. Din şunun bunun söz ve görüşü değil, Kur’ân’ın buyruğudur.
Hileli boşama yolu
SORU: Çevremdeki bazı insanlar karısını boşayıp aynı evde tekrar kalıyorlar. Bunu sırf maaş almak için yapıyorlar. “Biz dini nikâh kıydık. Allah katında hiç günahı yok” diyorlar. Bu durum doğru mu değil mi? (Alperen Akçalı)
CEVAP: Ne diyeyim böyle insanlara? Devleti kandırıyor. Başkalarının haklarını yiyorlar. Yaptıkları zina değildir ama doğru bir şey de değildir. Devleti milleti kandırmak, yalan söylemek en büyük günahtır. Fakat taraflardan birinin gerekçeli olarak açtığı davayla boşama gerçekleşmişse artık o boşama dinen de geçerlidir. Yeniden nikâh kıymadan o karı kocanın birlikte yaşaması helal değildir.
Karar size ait olmalı
SORU: Kız arkadaşım İtalyan kökenli Katolik Hıristiyan. Evlenmek için planlar kuruyoruz. Aramızda iki farklı kültürün getirdiği çatışmalar yaşanıyor. Bunlar içinde en önemlisi ileride çocuğumuz olduğu zaman sünnet olacak mı olmayacak mı konusu. Çocuğun Müslüman olmasına değil ama sünnet olmasına kesinlikle karşı çıkıyor. Çocuğumuz sünnet olmazsa Müslüman olamaz mı? (H. Gönen)
CEVAP: Sünnet İslâm’ın şartı değil ama simgesi haline gelmiştir. Sünnetsiz insan İslâm toplumunda zorluklarla karşılaşır. Ancak sünnet olmayan dininden çıkmaz. Seçim size aittir.
Din, Kur’ân’ın buyruğudur
Haberin Devamı