Âdetli kadın her namaz vakti için bir abdest alır

Haberin Devamı

SORU: Çevremdeki birçok insan âdetliyken Kur’ân’a ya da Yasin kitabına kesinlikle dokunulamayacağını söylüyor. Ben bunun tersini dile getirdiğimde büyük tepki alıyorum. Âdet olmak vücudun biyolojik bir olayı. Bu insanın elinde olan bir şey değil ki. Âdetli de olsak gece yatarken dua okumuyor muyuz ya da Allah’a yalvarmıyor muyuz? Yanlış da düşünüyor olabilirim. Bu durumda ben mi haklıyım yoksa onlar mı?

CEVAP: Siz, âdetliyken namaz kılınamaz, Kur’ân okunamaz diyenlere sorun. Cünüp olan kimse yıkanma imkânı bulamazsa ne yapar? Namaz kılmaz mı? Yoksa teyemmüm edip namazını kılar mı? Namaz kılamaz derlerse bilgisizdirler. Kılar derlerse o zaman âdet hali cünüplükten daha mı kötü bir durumdur? Âdet, kadının elinde olmayan bir özürdür. Bu durumda ne yapar? Her namaz vakti için bir abdest alıp namazını kılar.

“Abdestini alıp namazını kıl”

Namaz kılmak, aslında Allah ile iletişim kurmaktır, Allah’a yönelmek, dua etmektir. Şimdi âdetli dua edebilir, hatta dua niyetiyle dua ayetlerini de okuyabilir. Namazın temeli zaten bunlardır; okuma ve dua... Bunlar yapılırken eğilip kalkmak mı yasak? Kim yasakladı? Kur’ân’da böyle bir yasak yok. Ama kadınlar kabul etmiyorlarsa etmesinler ne yapalım? Hz. Peygamber’e bir kadın gelip düzensiz âdet gördüğünü, namaz kılamamaktan ötürü üzüldüğünü söylüyor. Peygamberimiz ona abdestini alıp namazını kılmasını emrediyor.

Kur’ân anlaşılmak için inmiştir

Düzenli veya düzensiz gelen kanın türü aynıdır, âdet kanıdır. Düzensiz âdet (istihaza) namaza, ibadete engel değil de düzenlisi niçin engel olsun? Bir iki çelişkili rivayetle Kur’ân’ın genel hükmü değiştirilemez. Hiçbir hal Allah’a ibadete, Allah ile iletişim kurmaya engel olamaz.

Peygamberimiz, Hz. Ayşe’ye emrediyor: Mescide git, bana seccade getir. Ayşe âdetli olduğunu, bu yüzden mescide giremeyeceğini söylüyor. Hz. Peygamber, “Âdet hali senin kusurun değil, doğal bir şeydir. Mescide git, seccadeyi getir” diyor. Yani Hz. Peygamber, âdetlinin mescide girmesinde bir sakınca görmüyor. Ayrıca Hz. Peygamber, âdetli kadın namaz kılamaz, oruç tutamaz, ibadet edemez diye bir açıklamada da bulanmamıştır. Bu konudaki rivayetlerin hepsi geleneğin etkisindeki insanların görüşleridir. Yasin, Tebareke gibi sureler dua değil, Kur’ân’ın bölümü yani suresidir. Bunlara dua demek yanlıştır. Elbette anlayarak Kur’ân okumak, anlamadan okumaktan daha iyidir. Çünkü Kur’ân anlaşılmak için indirilmiştir.

DİĞER YENİ YAZILAR