Cem olayı ve İsa’nın doğumu

Haberin Devamı

SORU: İrlanda Dublin’den yazan Berk Yaman, “Yazılarınızı yanlış algılamadıysam 3 farz namaz kılıyorum. Ezan okunduğu zaman hemen kılmam gerekiyor mu? Birkaç dakika gecikme olabilir mi? Sizin gibi değerli bir din adamına yapılan sözlü saldırılar beni çok üzüyor” diyor. Dedesinin ölümünden sonra yazılarımın da etkisiyle namaza başladığını belirten Yaman, Katolik Hıristiyan olan eşinin okuduğu İngilizce Kur’ân çevirilerinden, Meryem’in melek Cebrail ile cinsel ilişki sonucunda İsa’ya hamile kaldığını anladığını yazıyor ve bu konuda açıklama istiyor.

CEVAP: Bana saldıranlara aldırmamak gerekir. Basit düşünceli insanlar, atalarından buldukları geleneklerle şartlanmışlardır. Onlara göre Kur’ân bir tarafta duracak, gelenekler, rivayetler din olacak. Buna aykırı bir söz, çıkarlarına ters düştüğü için utanmadan, Allah’tan da korkmadan iftira ederler. Er, yarın Hak divanında belli olur. Sorunuza gelince: Ben, namaz 3 vakittir demedim. Namaz 5 vakittir. Ancak Kur’ân’da iki surede namazın 3 vakti anlatılır. Bu vakitlerde namaz kılınması emredilir. Sabah, akşam ve gece namazı. Peygamberimiz öğle ve ikindi namazlarını da kendi içtihadıyla sürekli cemaatle kılmış ve kıldırmıştır. Bu namazlar da müminlere farzdır. Ancak Peygamberimiz özellikle yolculuklarda gündüz namazlarını, bir de akşamla yatsı namazlarını cem ederek yani birleştirerek kılmıştır. Namazın ezanla bir ilgisi yoktur. Ezan, halkı camiye çağırmak içindir. Kendi başına kılacak olan kimse, evinde namaz vakti girince iki vaktin namazını birleştirerek kılabilir. Ayrı ayrı kılmak daha iyi ama birleştirerek kılmak da geçerlidir.

Öğle vakti içinde önce öğle namazını, ardından da ikindi namazını kılmak mümkündür. Buna bir namazı vaktinden önceye alma (takdim cemi) denilir. Yahut öğle vakti çıkıp ikindi vakti girince yine önce öğle namazını, ardından ikindi namazını kılmak da mümkündür. Buna da bir namazı vaktinden sonraya erteleme (tehir cemi) denilir. Akşamla yatsı için de aynı şey söz konusudur. Akşam vakti girince önce akşamın farzı, ardından da yatsının farzı kılınır. Böylece yatsı namazı vaktinden önceye alınmış olur (takdim cemi). Yahut akşamın vakti geçip de yatsı vakti girince yine önce akşam, sonra yatsı kılınır. İşiniz dolayısıyla gece yarısına kadar akşam namazını erteleyip yatsıyla birlikte kılabilirsiniz. Ayrıca gece saat 2-3 sularında kalkıp namaz kılmak da Peygamberimize vurguyla emredilen bir ibadettir. Ancak bu namaz cemaat namazı değil, bireysel namazdır.

* Okurumun ikinci sorusunu yarınki yazımda cevaplayacağım.

DİĞER YENİ YAZILAR