SORU: 1- Sizin 1995 yılında yayınlanan “Kur’ân Tefsiri” adlı eserinizde Bakara Suresi 187’nci ayetin tefsirinde, Yüce Allah kadınlara yaklaşmanın tüm gece serbest edilmesi ve onlara acıyarak bu şartların hafifletilmesinden bahsetmişsiniz. Daha önce böyle bir ayet vardı da neshedildi mi? Ya da başka bilmediğimiz bir durum mu vardı? 2- Bir hadis kitabında Peygamberimizin içki içene kırbaç vurdurttuğunu ve Hz. Ömer’in de hilafeti zamanında içki içenleri kırbaçlattığı yazıyor. Hz. Ömer’in, içki içtiğinden ötürü cezalandırılmakta olan Nuayman’ı aşağılaması üzerine Hz. Peygamber’in, “Allah ve Resulü onu seviyor, o da Allah ve Resulünü seviyor” buyurduğu belirtilir. Bu durumda bazı Müslümanlar kırbaçlanıyor bazısı hoş mu görülüyor? (Ali Mert)
CEVAP: 1- Önceleri sadece akşam yemeğinin ardından uyumakla oruca başlanmış olacağı, arada uyanıp yemek yenilmeyeceği hadis rivayetlerinde geçer. Kur’ân’da böyle bir ayet yoktur. Kur’ân, Bakara 187’nci ayetiyle bu eski uygulamayı kaldırmış, tan yeri ağarıncaya kadar yiyip içmeyi ve cinsel ilişkiyi serbest bırakmıştır. Hac gibi oruç da eskiden beri Araplarda vardı. Demek ki o zamanın uygulaması, iftardan sonra uyku vaktine kadar her şey serbestti. Ama uyuduktan sonra oruca başlanmış sayılırdı. Peygamberimiz de bu eski geleneği sürdürmüş fakat Cenabı Allah Müslümanlara acıyıp uyuma şartını kaldırmış, şafak vaktine kadar yiyip içmeyi ve cinselliği serbest bırakmıştır.
2- Hz. Ömer’in Nuayman’a lanet okuduğu, onu aşağıladığı yanlıştır. Nuayman alkolik bir kişiydi. Birkaç kez içki içtiği için Peygamberimiz onu dövmüştür. Kur’ân’da içki içene kırbaç veya sopa cezası belirtilmez ama yönetici isterse caydırmak için böyle ceza uygular. Hz. Peygamber, caydırmak için içki içenlere dövme cezası uygulamıştır. Miktarını yönetici takdir eder. İçkici Nuayman’ı da dövmüş, olaya tanık olan bir kişi (Hz. Ömer değil, meçhul bir kişi), “Allah buna lanet etsin, içki yüzünden ne kadar çok Allah Resulü’nü rahatsız etti” deyince Peygamberimiz de “Kardeşine karşı şeytana yardımcı olma. O, Allah’ı ve Elçisi’ni seviyor. Allah ve Elçisi de onu seviyor” buyurmuştur. Hata ve günah insanı iman dairesinden çıkarmaz. Kişi gönülden inkâr etmedikçe mümindir. İnsanları hatalarından ötürü aşağılamak doğru değildir. Herkesin hesabı Allah huzurunda görülecektir. Kur’ân, Peygamber’e hitaben “Sen onların hesabından sorumlu değilsin, onlar da senin hesabından sorumlu değiller” buyurmaktadır.
Bakara Suresi 187’nci ayet
Haberin Devamı