Allah’ı zikir (2)

Haberin Devamı

* DÜNDEN DEVAM

Zikir kalbi yumuşatır, insanı duygulandırır, merhametli yapar: “22- Allah’ı anmaya karşı yürekleri katılaşmış olanlara yazıklar olsun. Onlar apaçık bir sapıklık içindedirler. 23- Allah, sözün en güzelini, (Kur’ân ayetlerini güzellikte) birbirine benzer, ikişerli bir kitap halinde indirdi. Rablerinden korkanların, ondan derileri ürperir, sonra derileri ve kalpleri Allah’ın zikrine yumuşar” (Zümer: 59/22-23).

“İnananlar için hâlâ vakit gelmedi mi ki kalpleri Allah’ın zikrine ve inen hakka saygı duysun ve bundan önce kendilerine kitap verilmiş, sonra üzerlerinden uzun zaman geçmekle kalpleri katılaşmış, çoğu da yoldan çıkmış kimseler gibi olmasınlar?” (Hadid: 112/16).

Allah; nasıl ölmüş, kupkuru olmuş yeri, gökten yağmur indirerek diriltirse katılaşmış olan kalpleri de gökten ayetler indirerek diriltir. Bu Kur’ân’ın ayetleri gönüllere hayat verir. Bunları can kulağıyla dinleyip kabul eden ve düşünenler, katı yüreklilikten, kuruluktan kurtulur, dinin ruhuna döner, ilahi rahmetle dolup taşarlar. Allah’ın kelamından tüyleri ürperir. Allah’ı anmakla gönülleri titrer: “Onlar ki Allah anıldığı zaman kalpleri titrer” (Hac: 88/35).

Zikir hakkında daha birçok ayet bulunduğu gibi zikre teşvik eden pek çok hadis de vardır. Bunlardan birkaçına işaret edelim:

* “Allah’ı zikredenle etmeyen, diriyle ölü gibidir” (Buhari, Daavat: 67).

* “Her şeyin bir cilası vardır, kalplerin cilası da Allah ’ı anmaktır. İnsanı Allah’ın azabından en çok koruyacak şey, Allah’ı anmaktan başkası değildir. ’Allah yolunda cihad da mı değil?’dediler. Hayır, kesilinceye kadar vuruşsa dahi buyurdu” (Tirmizi, Daavat: 5).

Zikir 3’e ayrılır:

1- Zikr-i celî veya zikr-i cehrî (açık zikir)

2- Zikr-i hafî veya zikr-i sırrî (gizli zikir)

3- Zikr-i kalbî (gönülden zikir)

Allah adını veya kelime-i tevhidden birini diliyle zikretmek, açık zikirdir. Nefesle yapılan zikir hafî yani gizli zikirdir. Allah’ı kalben düşünmek suretiyle yapılan zikir kalbî zikirdir. Zikrin en üstünü, Allah’tan başka her şeyi unutarak sadece Allah’ı düşünmektir ki bunun için sürekli bir çaba ve temrin gerekir. İnsan nefsini ıslah edip kemale ulaştıran zikirdir. Çünkü insan Allah’ı hatırladıkça kötü düşünceler onun kalbinde yer bulamaz. Peygamberimiz buyurmuşlardır ki: “Şeytan, insanoğlunun kalbi üzerine ağzını ve burnunu koyar, insan Allah’ı zikredince şeytan geri çekilir, Allah’ı unutunca şeytan onun kalbini yutar” (Ebu Yala, Müsned; Beyhaki, Şuabu 1-iman; Faydul-Kadir: 2/354).

* DEVAM EDECEK

DİĞER YENİ YAZILAR