Allah Elçisi’ne salat ve selam getirmek farzdır

Haberin Devamı

SORU: Ahzap Suresi 56. ayetinde, “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salat ediyorlar. Ey iman edenler, siz de ona salat edin, selam edin” buyurulmuştur. Buradaki salat kelimesi ne anlama geliyor? (Uğur Kaya)

CEVAP: Salat; dua, acımak, korumak anlamlarına gelir. Allah’ın ve meleklerin Peygambere salatı, ona acımaları ve onu esirgemeleri anlamındadır. Namazla ilgisi yoktur. Biz de Peygamberimize salat ederiz. Ona namaz kılarız anlamında değil, ona rahmet dileriz, onu selamlarız anlamındadır. Ahzab Suresi 56’ncı ayette Peygamber’in, Allah katındaki yüce şanı, değeri an-latılıyor. Allah’ın ve meleklerinin ona salat ettikleri bildiriliyor, müminlere de ona salat ve selam etmeleri emrediliyor. Allah’ın Peygamber’e salatı; ona rahmet etmesi, onu melekler yanında övmesi, meleklerin salatı; ona dua ve istiğfar etmeleri, onu desteklemeleridir. Allah’ın rahmet ettiği, huzurundakilere övdüğü bir zata elbette saygı göstermek, onu incitmekten sakınmak ve ona salat ve selam getirmek (yani Allah’tan rahmet ve esenlik dilemek) gerekir. Bu ayetin hükmüne göre Allah’ın Elçisi’ne ömürde bir kez olsun salat ve selam getirmek farzdır.

Bazı âlimlere göre onun ismi her anıldıkça salat ve selam getirmek gerekir. Bazılarına göre de sadece bir kere salat ve selam getirmek yeterlidir. Kanaatime göre en uygun görüş, onun adının anıldığı mecliste sadece bir kere salat ve selam getirmenin yeterli olduğudur. İfrata gerek yoktur. Ben ashabın, ikide birde ona salat getirdiklerini sanmıyorum. Buna göre yazılacak dini kitaplarda da onun adı her geçtikte (s.a.v.) koymak veya bunu açıkça yazmak zorunlu değildir. Her bölümde onun adının geçtiği ilk yerde salat ve selam işareti koymak yeterlidir.

Önceki ayette Peygamberin, Allah ve melekleri katındaki yüce mevkii belirtildikten sonra 57-58’inci ayetlerde de Allah’ı ve Elçisi’ni incitenlerin, dünyada da ahirette de lanetlenecekleri ve onur kırıcı bir azaba çarpılacakları, masum insanları yapmadıkları günahlarla suçlayarak incitenlerin, iftira ve açık bir vebal altına girdikleri vurgulanmaktadır. Bu ayetlerin, surenin 36-40’ıncı ayetlerinde işaret edilen Zeynep konusu ile ilgili olduğu anlaşılıyor. Peygamber’in evlenmesini dedikodu yapan, Peygamber’e yakın müminler aleyhinde yakışıksız sözler söyleyip yaymak suretiyle ortalığı karıştırmaya çalışan münafık, hasta yürekli insanların davranışını sergilemektedir. Allah’ın Elçisi’ni incitmek, Allah’ı incitmek demektir.

DİĞER YENİ YAZILAR