SORU: Ben, rahmetli Mustafa Tolunay’ın kızkardeşinin oğluyum. M. Hazmi Tura Efendi’nin Erzurum’da hocası olan Ali Rıza Efendi hakkında bilgi edinmek için araştırma yapıyorum. Bu konuda bilginiz varsa bana gönderir misiniz? (Zeki Konbul)
CEVAP: Allah rahmet eylesin Mustafa Tolunay’ı ve muhterem bir hanımefendi olan annesini çok severdim. Onları 1953 yılında tanımış ve evlerinde de 20 gün kadar misafir kalmıştım. Ali Rıza Efendi, Trabzon’un Sürmene kazasından Erzurum’a gelmiştir. Hacı Muharrem Efendi, Erzurum’da tabur imamıyken 20 yaşlarında olan Ali Rıza Efendi onun talebesi olmuş ve sonunda temsilcisi durumuna yükselmiştir. Çok kimseyi Hakk’a irşat etmiş olan Ali Rıza Pirimoğlu’nun hikmetli konuşma yeteneğine sahip olduğunu söylerlerdi. Kardeşi Faik Pirimoğlu’nun yazdığı, vefat haberini bildiren mektup, Hacı Muharrem Efendi’ye ulaştığı esnada ben önünde ders okuyordum. Mektubu açıp okumaya başlayınca gözlerinden yaşlar damladığını gördüm. Onun vefatı üzerine şu tarihi düşürdü:
Mazhar-i feyz-i ilahidir Pirim Ali Rıza
Zikr-ü fikr-i Hak ile olmuştu meczubi Huda
Çık mucemden Sırri yüzü, söyle gel tarihini
Etti pervaz aşiyan-ı cennete Ali Rıza
(Ali Rıza, Allah’ın feyzine ermiş, kendini Hakk’a vermiş, Allah’ı ana ana yücelmiş bir insandı. Sırrı, noktalı harflerden 100’ü çıkararak tarihini söyle. Ali Rıza cennet yuvasına uçtu.)
Osmanlıca olan bu dizedeki noktalı harflerin rakamsal toplamından 100 sayısı çıkarılınca Ali Rıza Efendi’nin vefat tarihi çıkar (Burada Osmanlıca noktalı harflerin rakamsal toplamı kastedilmiştir.) Ali Rıza Efendi 1951yılında Hakk’ın rahmetine kavuştu.
Çelişkili rivayetler
“Altın takmak haram mı?” diye soran okuruma cevabımdır: Hz. Peygamber’in altın yüzüğü kaldırıp “Bu ateşten bir halkadır” diyerek attığı rivayeti olduğu gibi en yakın sahabisi Enes ibn Malik’in, kaşında altın resmi bulunan altın yüzük taktığı rivayeti de vardır. Prof. Kamil Miras, bundan 70-80 yıl önce Tecrid-i Sarih tercümesinde tüm delilleriyle altın alyans takmanın sakıncası olmadığını belirtmiştir. Kur’ân’da altın yüzüğün haram olduğuna dair bir işaret yoktur. Birbiriyle çelişkili rivayetlerle de haram hükmü konamaz.