Ailede itaat sevginin ve güvenin gereğidir

Haberin Devamı

Ailesinin yıkılmak üzere olduğunu belirten bir okuruma aile birliğinin sağlanması hakkında Kur’ân ve hadisin hükümlerini anlatmaya çalışmıştım. Bu yazımda aile birliğinin korunmasında kadının önemini belirtirken dinin çizdiği sınırlar içinde namazını kılan, orucunu tutan ve kocasına itaat edip gıyabında onun namusunu koruyan kadına cennetin kapılarının açık olduğunu vurgulayan Peygamber hadisini anmıştım. Saliha (iyi huylu) kadını bu şekilde niteleyen Peygamberimiz, daha sonra kocalarının gıyabında namuslarını koruyan saliha kadınları öven ayeti okumuştur (Nisa: 34). Yine bir soru üzerine Hz. Peygamber, “Dünyanın kısa bir geçimden ibaret olduğunu, dünyada saliha kadından daha değerli bir şey bulunmadığını” belirtmiştir (İbn Mace, Nikâh: 5).

Önceki hadisi kaydeden İbn Mace, bir ravisi zayıf görülmekle beraber Hz. Ömer’in oğlu Abdullah’ın benzeri hadisinin, bu hadisin sağlamlığını kanıtladığını, aynı hadisi Nesai’nin de Ebu Hüreyre’den aktardığını söyler (1/596-97). Süyuti de hadisi sağlam görmektedir (Cami-i Sağir: 3/482). Yahudi âlimiyken kendi isteğiyle İslâm’ı seçmiş olan Abdullah ibn Selam yuvasına, kocasına bağlı saliha kadının, erkeği için altın işlemeli taç durumunda olduğunu, huysuz kadının da kocası için ihtiyar adamın sırtına yüklenen ağır bir yük gibi olduğunu söylemiştir (Anılan eser). Ailede kadının erkeğe itaatini belirten hadislerin erkekler tarafından uydurulmuş olduğunu ileri sürerek beni eleştirenler oldu. Onlara göre kocaya itaat etmek kadını köleleştirmek anlamına gelirmiş.

Bu tür sözler Kur’ân’a aykırıymış. Hadiste kastedilen itaat, körü körüne itaat değil, dinin çerçevesi içinde sevgi ve saygıya dayalı itaattir. Kadına kocasının meşru sözlerine uymasını tavsiye eden Peygamberimiz, erkeğe de ailesine baskı yapmamasını, kaba davranmamasını, kadınlara kaba davrananların şerli, kötü insanlar olduklarını belirtmiştir. Dine aykırı konularda ne kocaya, ne de herhangi bir yaratığa itaat edilmez. Tüm sağlam hadis kaynaklarına göre “itaat ancak günah olmayan şeylerde olur, günah şeylerde mahluka itaat edilmez” (Buhari, Ahad: 1; Müslim, İmaret: 38). Benzeri bir hadis de şöyledir: “Allah’ın rızasına aykırı hususlarda yaratıklara itaat edilmez” (Kenz: 5/h. 14401). Siyasal yönetimde de öyle değil midir? Yasalara aykırı hususlarda amire itaat edilmez. Mesela amir, astlarına rüşvet almayı, devlet malını çalmayı emretse bu emre itaat edilir mi? Kur’ân’a aykırı görülen bu hadis, acaba hangi ayete aykırıdır? DEVAM EDECEK

DİĞER YENİ YAZILAR