Ahkaf Suresi 15-17. ayetlerin tefsiri (3)

Haberin Devamı

* DÜNDEN DEVAM

İbn Abbas’a göre normal gebelik 9 ay sürmüşse süt emzirme süresi 21 aydır. Çocuğu 21 ay emzirmek gerekir. Gebeliği 6 ay süren kadın, 30 ayı doldurmak için çocuğunu 24 ay emzirir. Gebeliği 6 aydan ne kadar fazla ise o kadarını 30 aydan düşerek çocuğunu emzirir. Mesela gebeliği 7 ay süren çocuğunu 23 ay, 8 ay süren çocuğunu 22 ay, 9 ay süren 21 ay emzirir. Bu farz değildir. Fakat böyle yapılması, çocuğun sağlığı için iyidir. Yoksa bu süreden az emzirmek haram değildir. Ama çocuk yeterli gıda alamadığı için bünyesi zayıf olabilir. Ana sütünün yerini hiçbir besin tutamaz. Ana sütü hem besleyici hem de koruyucudur.

İnsanın ruhsal olgunluğu

Çünkü daima taze olan ana sütüne dışarıdan mikrop karışma ihtimali yoktur. Oysa öteki sütler, zamanla tazeliğini kaybeder ve onlara mikrop karışabilir. Yüce Allah “Süt emzirmeyi tam yapmak isteyen baba için 2 yıl emzirirler” buyurmuştur. Demek ki bu kadar zaman emzirmekte çocuğun yararı vardır. Gebe kalmakla sütten kesilme arasının 30 ay olduğunu belirten bu ayetten, birçok hüküm çıkarılmıştır. Önce 6 aydan az zamanda normal doğumun olamayacağı kabul edilmiştir. 6 aydan az bir zamanda doğup yaşayan çocuğun anası zinayla suçlanabilir. Bu müddet geçtikten sonra süt emzirmeye, süt hükümleri geçerli olmaz. Yani 2 yaşından büyük çocuğun, bir kadını emmesiyle arada süt evlatlığı kurulmaz.

“Nihayet insan güçlü çağına erip 40 yaşına varınca, ‘ya Rabbi’ dedi ‘beni bana ve anama babama verdiğin nimete şükretmeye, razı olacağın yararlı işler yapmaya sevk eyle’...” ayetinden, insanın ruhsal olgunluğuna 40 yaşında erdiği anlaşılır. Bedensel olgunluk başka, ruhsal olgunluk başkadır. İnsan ergenlik çağına gelmekle mükellef olur ve bedensel gücüne erişir. Fakat 40 yaşı, olgunluk çağıdır. Bu yaşa gelince insan daha salim, daha sağlıklı, daha geniş düşünür. Fevri hareket etmez.

Kibir ve gurura kapılmayın

Ana babanın ve evladın kadrini daha iyi anlar. Ve gerek ebeveynine, gerek evladına karşı vazife ve yükümlülüklerini daha iyi kavrar. 40 yaşı, tam olgunluk yaşıdır. Peygamber de bu yaşta peygamber olmuştur. Ama “Evlenme çağına erişmelerine kadar yetimleri sınayın. Onlarda olgunluk görürseniz, mallarını kendilerine verin...” (Nisa Suresi:

6) ayetinden mükelleflik, yani sorumluluk çağının, ergenlikle başladığı anlaşılır. “Dünya hayatınızda bütün güzel şeylerinizi giderdiniz. Orada bunları harcayıp tükettiniz” ayetinin kastı, insanları dünyadan el etek çektirmek değil, dünya nimetlerine gönül bağlamamaya, dünyaya aldanıp kibir ve gurura kapılmamaya, güzel, salih amelleri bırakmamaya yöneltmektir.

DİĞER YENİ YAZILAR