DÜNDEN DEVAM
Gökle kastedilen maddi gök ise bu, yıldızlardan ibarettir. Yani İsa, şu yıldızlardan birine mi çıkarılmıştır? Eğer kastedilen manevi gök ise oraya ceset gitmez, ruh gider.
Çünkü orası fiziksel değildir. Kur’ân-ı Kerîm, İsa’nın göğe yükseltildiğini söylemiyor, Allah’a yükseltildiğini söylüyor. Allah’a yükselmek başka şey, göğe yükselmek başka şeydir. Allah’a yükselmek, O’nun katında yüksek derece kazanmak anlamına gelir. Yüce Allah, Hz. İsa’yı saldırganların elinden kurtarmak suretiyle onu manevi dere-
celere yükseltmiş, şanını yüceltmiştir.
İsa’nın Allah nezdindeki yüceliği
Nitekim “ta kıyamet gününe kadar sana uyanları, inkâr edenlere üstün yapacağım” ayetinden bu mana anlaşılmaktadır. Gerçekten İsa’nın ümmeti, daimi onu inkâr eden Yahudilere egemen olagelmiştir. Bu da onun Allah nezdindeki şanının yüceliğini gösterir. Al-i İmran Suresi’nin 55’inci ayetiyle Maide Suresi’nin 117’nci ayetinde İsa’nın vefat ettirildiği açıklanmıştır. Maide Suresi’nin 117’nci ayetinde, Allah’ın huzuruna giden İsa’nın ruhunun, Cenab-ı Hakk’a şöyle dediği belirtilmektedir: “Ben onların içinde olduğum sürece onları kolladım fakat sen beni vefat ettirince onları gözetleyen (yalnız) sen oldun. Sen her şeyi görensin.”
Çoğu Ebu Hureyre’den nakledilir
Hz. İsa’nın inip Deccal’i öldüreceği: İslâm ümmeti arasında adaletle hükmedeceği hakkında birkaç hadis rivayet edilmiştir. Bunların çoğu Ebu Hüreyre’den nakledilir.
Bazılarını analım: “Nefsim, elinde bulunan Allah’a andolsun ki Meryem oğlu İsa’nın aranıza adil bir hakem olarak ineceği zaman yaklaşmaktadır. O zaman haçı kıracak, domuzu öldürecek, cizyeyi kaldıracak, mal o kadar bollaşacak ki onu kabul eden kimse bulunmayacak.” Aynı anlamda bir hadis, İbn Mace ve İbn Hanbel’de de mevcuttur (İbn Mace, Fiten, b. 33; İbn Hanbel, Müsned: 2/240-272). Buhari‘deki rivayette şu fazlalık vardır:
Gökten inmesinden söz edilmez
“Sonra Ebu Hüreyre, ‘Kitap ehlinden hiç kimse yoktur ki ölümünden önce ona inanacak olmasın. Kıyamet günü de o, onların aleyhine şahit olacaktır’ (Nisa: 159) ayetini okuyun demiştir” (Mefatihul-gayb: 2/652). Ebu Davud’da bulunan bir hadiste “Meryem oğlu İsa’’ kıyametin on alametinden biri olarak sayılmakla beraber gökten inmesinden söz edilmez (Kitabul-Melahim, babu emaratis-saah). Tirmizi‘nin rivayet ettiği iki hadisten birinde Hz. İsa’nın, Şam’da Ak Minare yakınına ineceği, ikincisinde de Deccal’i Ludd kapısında öldüreceği ifade edilmektedir (Fiten, b. 59 ve 62).
DEVAM EDECEK
Ahir zamanda İsa’nın ineceğine dair hadisler...
Haberin Devamı