Mavi yolculuğun butik adresi

Mavi yolculuk, düzenlenen butik turlarla artık sınıf atladı

Haberin Devamı

Kökeni, geçen yüzyılın başlarına kadar uzanan mavi yolculuk, düzenlenen butik turlarla artık sınıf atladı. Butik yatçılığın öncülerinden Cobra Yachting’in konukları arasında CEO’lar da var, sanatçılar da...

Eskiden yazları tatil yapmak isteyen aileler, aşıklar, arkadaşlar Türkiye’de bir seçenek aradıklarında, genelde Ege ya da Akdeniz’in kıyılarında otel ya da pansiyonlar akla gelirdi. Son yıllarda yavaş yavaş artan bir biçimde mavi yolculuk önemli bir seçenek olarak tatilcilerin gözdesi haline geldi. Her ne kadar 25-30 metrelik bir teknenin içinde on kişi 24 saat bir arada olmak fikri herkese cazip gelmese de uyumlu bir ekiple muhteşem bir tatile dönüşebiliyor mavi yolculuk.

Mavi yolculuk sanıldığı gibi 10-15 yıllık geçmişi olan bir tatil seçeneği değil. Çünkü kökleri geçen yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. Denir ki, mavi yolculuk Cevat Şakir’in 1925 yılında Resimli Hafta dergisinde çıkan “Hapishanede idama mahkum olanlar bile bile asılmaya nasıl giderler?” adlı öyküsünden dolayı İstiklal Mahkemesi tarafından Bodrum’da üç yıl kalebentliğe mahkum edilmesiyle başlıyor. Evet Cevat Şakir, diğer adıyla Halikarnas Balıkçısı o dönemlerde arkadaşları Azra Erhat, Sabahattin Eyüboğlu gibi isimlerle çıkmış bu yolculuklara.

TEKNELERDE VIP HİZMETİ

Ben neredeyse her yaz, bir veya iki hafta mutlaka çıkarım mavi yolculuğa. Ancak öyle dinlendiğimi hissederim. Sabahları uyanıp denize atlamak, geceleri uyumadan denize girmek, gözünü denizin üzerinde açmak fikirleri çok cazip gelir bana. Çok uzun yıllardır Ege’de, Cevat Şakir ve arkadaşlarının başlattığı bu muhteşem tatili sürdüren insanlar hep oldu. Aslında şimdi de durum çok farklı değil. İrili ufaklı pek çok tekne, yaz boyunca mavi yolculuklara çıkıyor. Bazıları gerçekten çok lüks hizmet veriyor. Bunlardan biri de benim yolculuğa çıktığım, Cobra Yachting’in teknesi Cobra Queen’di. 32 metrelik bu gulet, pek çok lüksü barındırıyordu. Ağustos ayında 64 metrelik uzunluğu ile dünyanın en büyük guleti olacak tekneleri imalat aşamasında olan şirketin üç yatı var. Şirketin 30 yıllık VIP Servis deneyimi ve referansları, onları diğer firmalardan ayıran en büyük özellikleri diyebilirim. Yatlarda çalışan personel, her yıl servis, housekeeping ve karşılama gibi eğitimlerden geçermiş.

Müşteriye özel rotalar düzenlenebiliyor
Genellikle Türk karasularında ve özellikle de Göcek ve Gökova’da turlar yapan şirketin verdiği hizmet, müşterinin isteğine göre de belirlenebiliyor. Bu arada Yunan Adaları’na yapılan turlar da çok rağbet görüyormuş. 46 metrelik Cobra Sultan teknesi ise kış aylarında Maldivler’de hizmet verecekmiş. Cobra Yachting’in ünlü misafirleri arasında Sezen Aksu, Hülya Avşar, Adnan Polat, Adriano Galiani, Prada, Gucci, Warner Bros gibi markaların üst düzey yöneticileri de bulunuyor. Şirketin halen inşaası süren 46 metrelik teknesi Cobra Sultan, dünyanın en büyük lamine guleti olması nedeniyle şirket için bir gurur kaynağı. Ve zaten daha önce 41 metrelik Agean isimli en büyük ahşap guleti de yine Cobra Yachting yapmış. Geçen yıl denize indirdikleri 38 metrelik saç alüminyum olarak imal edilen yat da şirketi dünyada ayrı bir müşteri kitlesine ulaştırmış.

* Antalya-Kaş-Antalya
Diğer programlara oranla daha çok yol yapılan ve daha çok yer gezilebilen bir rota. Belli başlı noktalar: Hiç sönmeyen ateşi ile Tahtalı Dağı eteğindeki Olimpos ve Faselis antik kentleri, Demre’deki (antik Myra) Kaya Mezarları, Tiyatro ve şehrin içindeki Noel Baba’nın kilisesi, sualtındaki duvar kalıntılarının görüldüğü “batık şehir” Kekova Adası, Kale Köyü (Simena), Kemer, Kaş ve Finike.

* Göcek-Kaş
Bir hafta gidiş, ikinci hafta dönüş tek yönde yapılan bu programda hem Göcek Koyları’nı ve Ölüdeniz’i, hem de Kekova ve Demre’yi; yani Antalya-Kaş ve Marmaris-Fethiye programlarının en çekici bölgelerini içeriyor.

* Marmaris-Fethiye-Marmaris
Sazlıklar arasında bir labirent olan Dalyan ve Kaunos antik kenti, Göcek koyları, Göcek ve Fethiye limanları, Ölüdeniz, Gemiler Adası belli başlı uğrak yerleri. Gemiler adası yakınındaki Soğuksu’dan terkedilmiş Rum kasabası Kayaköy’e yürüyebilirsiniz.

* Marmaris-Datça-Marmaris
Fethiye hattına göre koyların biraz daha sakin olabildiği bir rota. Yarımadanın ucundaki Bozukkale (antik Loryma), Bodrum Müzesi’nde sergilenen batığın bulunduğu Serçe Limanı, Bozburun, Orhaniye, Selimiye, Datça göreceğiniz belli başlı yerler. Selimiye’den yakındaki Turgut Şelalesi’ne gezi yapılabilir.

* Bodrum-Marmaris
Yine birinci hafta gidiş; ikinci hafta dönüş olarak uygulanan bir program. Talep halinde Rodos, Simi ve/veya İstanköy’e de uğranabiliyor. Marmaris-Datça hattında görülen yerlerin çoğuna ek olarak Datça Yarımadası’nın ucundaki Knidos ve Gökova tarafında kalan Mersincik koyları da var.

* Bodrum-Bodrum
Mavi yolculuğun başladığı geleneksel rota. Günlerin çoğu Gökova Körfezi’nin küçük ve sakin koylar bakımından daha zengin olan doğu tarafında geçiyor. Karaada, Çökertme, Akbük, Çatı koyları, Yediadalar ve İngiliz Limanı, “Kleopatra Plajı” ile ünlü Sedir Adası, Mersincik, Karacasöğüt göreceğiniz belli başlı yerler. www.cobrayachting.com

DİĞER YENİ YAZILAR